Amikor a madártoll lehagyja a tekegolyót

A világ legnagyobb vákumcsarnokában bizonyították Galileo híres kísérletét.

A világ legnagyobb zéró gravitációjú hangárában ismételték meg Galileo Galilei híres kísérletét. A középkori olasz csillagász a pisai ferde toronyból leejtett különböző tömegű testekkel bizonyította, hogy a szabadesés sebessége független a testek tömegétől, ennek igazolása azonban földi körülmények között - a légellenállás miatt - ritkán adatik meg.

A kísérletet egy tekegolyó és egy madártoll "versenyeztetésével" lehet a  leglátványosaban szemléltetni, hiszen a tollnak, formája miatt, nagyobb a légellenállása, ezért jóval lassabban ér földet, mint a golyó. 

Brian Cox brit fizikus egy az általános iskolai feladványt demonstrálta teljes vákumban. A Science Alert cikke szerint a kutató - aki a BBC 2-n futó új show-ját forgatja - a NASA ohio-i Space Power Facility-jében végezte el a kísérletet, itt található ugyanis a világ legnagyobb vákumcsarnoka. A 30X37 méteres komplexumban mesterségesen hoznak létre légüres teret, pontosabban a 30 tonna levegő kiszippantása után mindössze 2 gramm marad. A felvételen jól látható, hogy a madártoll valamivel hamarabb ér földet, mint a nála jóval nagyobb súlyú tekegolyó - gyermekded mosolyt csalva a kutatók arcára.

A hatvanas évek végén épült kutatóközpontot egyébként eredetileg atomfizikai kísérletekre szánták, jelenleg rakétákkal kísérleteznek vákum körülmények között; többek között itt tesztelték a NASA Mars-járóinak leszállóegységeit is.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.