Lassan kihal a jávai orrszarvú

A fajból már kevesebb mint ötven példány él szabadon Jáva esőerdeiben. Az utolsó vietnami példányt vadorzók ölték meg.

Lefűrészelt tülökkel, testében pedig egy golyóval végezte be életét az utolsó Vietnamban élő jávai orrszarvú – jelentette be a faj kihalását a kontinensről kedden a WWF és a Nemzetközi Orrszarvú Alapítvány. A megfigyelők szerint nem váratlan hír azt jelenti, hogy a végveszélyben lévő páratlanujjú patásból már csak kevesebb mint 50 példány barangol szabadon Jáva szigetén. Mivel az ő élőhelyük folyamatosan szűkül, a faj belátható időn belül valószínűleg eltűnik a Föld színéről.

Fájó, hogy erőfeszítéseink ellenére nem sikerült megmenteni Vietnamban a jávai orrszarvút – jelentette ki Tran Thi Minh Hien, a WWF helyi irodájának vezetője. A kudarcról világszerte vezető hírként számoltak be a sajtóorgánumok. Bár a faj túlélése szempontjából biztatónak tűnik, hogy Indonéziában már tíz éve nem volt példa vadorzásra, egy agresszívan terjeszkedő, tájidegen pálmafaj utolsó természetes élőhelyüket és táplálékukat is veszélyezteti az Ujung Kulon Nemzeti Parkban.

A jávai orrszarvú egy 1,5-1,7 méteresre megnövő, 900-2600 kilogrammos páratlanujjú patás, hímjeire a 25 centiméteresre megnövő tülök miatt vadásznak. Ez az orrszarvútülök a hagyományos kínai orvoslás egyik drága alapanyaga: kilogrammjáért a feketepiacon 30 ezer dollárt is elkérnek. Az amúgy sem túl gyakori állatok száma Vietnamban a háború alatt végzetesen megfogyatkozott, a hírben szereplő utolsó példányt a kutatók évek óta kameracsapdával készített felvételek és ürüléknyomok alapján tanulmányozták.

Az orrszarvúk hallása és szaglása kiváló, látása viszont elég gyenge, ami gyakorta agressziót vált ki belőlük. Erre az agresszióra jellemző, hogy a jávai orrszarvú legközelebbi rokona, az indiai orrszarvú több embert öl meg évente, mint a tigris vagy leopárd.

Ritka pillanat: tavaly májusi felvétel az utolsó jávai orrszarvúról Vietnamban
MAY99 PHOTO - An extremely rare Javan rhino lumbers through a swamp in Vietnam's Lam Dong province and triggers a laser beam, prompting an automatic camera to take its picture. This photo, among seven taken last May, marks the first time the Javan rhino has been captured on film in Vietnam. The World Wide Fund for Nature says there are only five to eight of the Javan rhinos left in Vietnam, making it probably Asia's rarest mammal.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.