Sokba kerül a hulladék e-mail

Egyetlen hulladék e-mail továbbításának, tárolásának és törlésének energiaigénye még a "fontos" küldeményekéhez képest is kicsi. Míg a hasznos levelek darabja közel 4 gramm szén-dioxidot "termel", ez az érték egy spam esetében csak 0,3 gramm.

Csakhogy, a tavalyi évben mintegy 62 billió spam indult útjára, ez tette ki a teljes levélforgalom mintegy 80 százalékát! Ezek együttesen mintegy 33 milliárd kWh energiát emésztettek fel. Ebből 2,4 millió otthon elektromos ellátása lenne fedezhető, a levélszemét által generált üvegházhatású gázok mennyisége pedig 7,6 milliárd liternyi üzemanyag elhasználásának felelnek meg; mint ahogy az egyik ismert számítógép-biztonsági alkalmazásokkal foglalkozó cég jelentéséből kiderül.

A kutatást a 11 legtöbbet internetező ország felhasználóira alapozták. Több vizsgált európai állam - Franciaország, Németország és Spanyolország -, valamint Mexikó és Ausztrália lakói lényegesen kevesebb spamet olvasnak, mint Nagy-Britannia, Kanada, USA, Kína és India. Az utóbbi három ország együttesen levelezése során közel annyi energiát fogyaszt, mint a Föld többi állama összesen.

A spam hosszú utat jár be, míg eljut a "célközönségéhez". A címzettek e-mail címeit - kéretlenül - gyűjtő, illetve a leveleket szétküldő szerverek, a fertőzött, s tulajdonosuk tudta nélkül "szemetelő", úgynevezett zombi számítógépek, az internetszolgáltatók berendezései, és a levelező alkalmazások mind időt és energiát fordítanak a spam előállítására és továbbítására. E folyamatok energiaigénye azonban elenyésző ahhoz a mennyiséghez képest, ami a "végfelhasználói" oldalon jelentkezik. A veszteség legnagyobb hányada, 52 százaléka, maguknak a leveleknek az elolvasásánál, míg 27 százaléka a tévesen szemétnek ítélt küldemények esetében születik. A felmérések alapján egy átlagos méretű vállalkozás e-mail forgalmának nagyjából 20 százaléka szemét.

A leghatékonyabb védekezés természetesen a spamet előállító szervereknek a kiiktatása volna. Múlt év novemberében, az egyik legnagyobb levélszemetet termelő hálózat, a McColo kikapcsolása után a spam csökkenése mérhető volt. A leállást követő napon a hulladékforgalom közel 70 százalékkal esett vissza. Sajnos idő kérdése, és a spamhálózatok újra kiépülnek. A másik lehetséges védekezés, ha a felhasználó a saját gépét védi levélszűrő programmal. Ezek a szoftverek ugyanúgy energiát fogyasztanak, de lényegesen kevesebbet: a hulladéklevelek okozta veszteség 16 százaléka írható csak a számlájukra. Ha mindenki használná őket, a levélszemét által okozott energiafogyasztás a negyedére esne vissza. Végezetül, a spam csak akkor érkezik meg a címünkre, ha azt megismerik a levélszemetet termelő programok. Az e-mail címek "kincsesbányái" a különféle fórumok, blogok, közösségi oldalak. Ha ezeken a helyeken nem azt a címet adjuk meg, amelyiken a magán- vagy munkaügyi levelezésünket folytatjuk, a spam jelentős részét el tudjuk kerülni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.