Beteltek a fecskefészkek

Egyelőre a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakértői sem tudják, hogy az idén valóban kevesebb fecske érkezett-e hozzánk. A madarakat a tavaly szeptemberben beköszöntött rendkívüli hideg megritkította, ez azonban valószínűleg nem akkora veszteség, amit az állomány nem bír kiheverni. Ráadásul mostanra az áprilisban még "hiányzó" fecskék egy része befutott - a jelek szerint tehát nem eltűntek, csak a vonulásuk húzódott el a szokásosnál hosszabban - hangsúlyozza Halmos Gergő, az MME ügyvezetője.

Mint a szakember emlékeztetett rá, tavaly szeptemberben a táplálékhiány miatt legyengült állatok tízezerszámra hulltak el. Ugyanakkor a szóban forgó időszakban nem feltétlenül a nálunk költő, hanem inkább cseh- és lengyelországi fecskék időznek nálunk, vagyis az akkori pusztulás a magyar állományon talán meg sem látszik.

Egy fecskepár egy szezonban kétszer-háromszor öt fiókát is felnevel, azaz szerencsés esetben a tényleges populáció többszöröse indul el Afrika felé. Vissza viszont csak nagyjából annyian érkeznek, amenynyien előző évben költöttek, a többi a természet rendje szerint útközben elpusztul. A fecskék azonban jellemzően nem egyszerre, hanem több hullámban jönnek vissza. Más években április végére gyakran már minden fészek foglalt, most viszont nagyobb csapatok érkeztek vissza a hónap utolsó napjaiban, és ezek csak mostanában foglalják el a fészkelőhelyeket - jegyezte meg az ügyvezető. Az MME most egy új fecskefigyelő programot indít a helyi közösségek bevonásával, hogy az esetleges későbbi vészjelekre megfelelő információk birtokában lehessen reagálni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.