Debreceni faszámtan

A Népszabadság 2009. április 16-i számában "Debreceni hadjárat a városi fák ellen" címmel jelent meg írás. A cikkben olvasható súlyos ténybeli tévedések, tényként közölt vélemények, illetve az írást jegyző újságíró eljárása alkalmas arra, hogy Debrecen városának rossz hírét keltse. Természetesen mind az újságíróknak, mind pedig az általuk megszólaltatottaknak jogukban áll véleményüket megfogalmazni. Nem helyes azonban vélelmeket tényként tálalni, illetve legalábbis elvárható lett volna a természetvédők és a környezetvédelmi bizottság (helyben ellenzéki) vezetőjének megszólaltatása mellett a másik fél, a debreceni polgármesteri hivatal megkérdezése is.

Lássuk tehát a tévedéseket és a tényeket:

A 2004-ben a Nagyerdőn kivágott tölgy ügyében a bíróság az önkormányzat egyetlen dolgozóját sem marasztalta el.

Debrecen városa évente több mint 300 millió forintot költ az önkormányzat gondozásában lévő 3,7 millió négyzetméter zöldfelület és több ezer fa karbantartására. A városvezetés többször kinyilvánított célja, hogy a városi zöldfelületek nagyságát megőrizze, illetve növelje, valamint hogy "minden kivágott fa helyett kettőt ültessen". Ezen célkitűzés szellemében újult meg évekkel ezelőtt Debrecen főutcája, ahonnan a súlyos környezetterhelést okozó forgalmat is kitiltottuk.

A város gondozásában lévő fák, fasorok cseréje, rekonstrukciója részben előre meghatározott ütemben folyik, illetve bizonyos esetekben, mint például a Népszabadság cikkében is hivatkozott belvárosi (Jókai, Tanító, Csokonai utcák) fasor-rekonstrukció, valamint a Csapó utcai sétálóövezet kialakítása esetében a helyszínen folyó más beruházásokhoz igazodva zajlik. A belváros régóta esedékes munkáit tavaly valóban a város csatornázási programjához (ISPA-program) igazítva végezte a város. A 200 fa kivágásával és a több mint 300 telepítésével járó fasor-rekonstrukciót az tette szükségessé, hogy az érintett területeken részben elöregedtek a fák, másrészt az évtizedek során több esetben károkat okoztak: gyökereik megrongálták a járdákat, belenőttek az úttest űrszerelvényébe és az ingatlanok alá. Többször is hangoztatott célunk az volt, hogy a város egy olyan területén, ahol a közterületekhez közel negyven éve nem nyúltak, a díszkövezéssel, illetve a környezethez illeszkedő fafajok telepítésével olyan munkát sikerült elvégezni, mely példaként szolgál majd a város más részeinek rehabilitációjához is.

A városközpont Csapó utcai részének rendezése kapcsán a Nagytemplom előtti főtérhez kapcsolódóan végzünk hasonlóan átfogó közterület- és parkrekonstrukciót. Az ütemezett és tervezett fasor-rekonstrukció keretében a kivágott 28 elöregedett és cserére érett fa helyére kétszer annyi előnevelt fát ültetünk, a kiemelt ágyásokban pedig változó alakú cserje-, évelő- és egynyári növényfelületeket alakítunk ki, illetve a terület a Piac utcai sétálóövezetéhez hasonló díszburkolatot kap.

A Nagyerdő fáinak megjelölésével kapcsolatos "hír" pedig, miszerint "fairtás" készül, egyszerűen nem igaz. A nagyerdei parkerdő északnyugati részén a város településrendezési munkálataihoz kapcsolódóan geodéziai munkák folytak, ezek során kerültek jelzések több tucat fára. A mérést végző szakemberek a jelzésekhez természetbarát festéket használtak, ami rövid időn belül eltűnik majd a fák törzséről. A fák megjelölésére tehát NEM azok kivágásának céljával került sor.

A szerző kommunikációs tanácsnok

Debrecen városának valószínűleg nem az kelti a rossz hírét, ha az egyébként megtörtént fakivágásokról a sajtó beszámol, hanem inkább az, ha ilyen és hasonló esetek ismétlődően előfordulnak a városban. Mi a magunk részéről a témába nem kevertünk politikát, és ettől ezúttal is tartózkodunk.

- A Nagyerdőben kivágott tölgy ügyében a bíróság első fokon még természetkárosítás bűncselekménye miatt szabott ki meglehetősen súlyos büntetést, majd ezt másodfokon pénzbírságra enyhítette. Ez azonban nem azt jelenti, hogy az önkormányzat nem hibázott, hiszen a város szegényebb lett egy értékes, helyileg védett, és ráadásul egészséges fa-Matuzsálemmel. Ma pedig már korántsem lehetne ilyen "jólelkű" a hatóság, időközben ugyanis egyértelműbbé tették a fakivágásra vonatkozó jogszabályt.

- A szóban forgó, idén januártól hatályos rendelet szerint "a kivágott növénnyel legalább azonos területi borítást biztosító fás szárú növényt kell telepíteni". Ez pedig azt jelenti, hogy ha Debrecenben minden kivágott fa helyére két csemetét telepítenek, akkor rendszeresen jogot sértenek, hiszen két fiatal fa nyilvánvalóan nem biztosít akkora területi borítást, mint az az idősebb növény, amit a csemeték helyéről kivágtak.

- Nekünk nem sikerült olyan földmérőt találnunk, aki szerint értelme lenne a fák tömeges, geodéziai célú megjelölésének. Ráadásul erre a GPS korában nincs is szükség. De ha a nagyerdei fák most valóban megúszszák némi festéssel, az feltehetően jó hír azon debreceni olvasóink számára (is), akik az ügyre a szerkesztőség figyelmét felhívták.(Hargitai Miklós)

Az elöregedett, kárt okozó fákat lecserélik
Az elöregedett, kárt okozó fákat lecserélik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.