Megvan az első "vizes bolygó"?

A már három bolygóval rendelkező Gliese 581 jelű vörös törpe körül a közelmúltban egy negyediket is kimutattak, ráadásul ez az eddig talált legkisebb tömegű Naprendszeren kívüli égitest, azaz exobolygó.

A Gliese 581e jelű planéta különlegessége, hogy tömege mindössze 1,9-szer nagyobb a Földénél, ezzel a legkisebb tömegű Naprendszeren kívüli bolygó. Az újonnan felfedezett kőzetbolygó bő háromnaponta kerüli meg központi csillagát.

A Gliese 581 a Földtől 20,5 fényévre, a Mérleg csillagképben található. Az új adatok alapján a Gliese 581e csillaga lakhatósági zónáján kívül esik. A lakhatósági zóna az a csillag körüli térrész, ahol a fizikai feltételek miatt a víz hosszú időn át folyékony állapotban marad.

A hét földtömegű Gliese 581d viszont a zónán belül mozog, 66,8 nap alatt kerüli meg csillagát.

Egyes kutatók szerint valószínűleg túl nagy a tömege ahhoz, hogy teljes egészében kőzetekből épüljön fel. Elképzelhető, hogy egy jégbolygóról van szó, amelynek felszínét nagy és mély óceánok borítják, de mindenképpen az első komoly "vizesbolygó"-jelölt.

A csillagászat technikai fejlődését kiválóan szemlélteti, hogy az 1995-ben felfedezett első exobolygó tömegénél a Gliese 581e tömege nyolcvanszor kisebb.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.