Papírpazarlás az irodákban

Egyesek szerint a nyomtató az a készülék, ami meghosszabbítja a papír útját a szemetesig. Ha így van is, ésszerűbb nyomtatással milliárdokat lehetne megtakarítani. Magyarországon elsősorban a közigazgatás és az oktatás pazarolja a papírt.

Az angol cebr kutatóintézet (Centre for Economics and Business Research) felmérése szerint hazánkban évente körülbelül 425 milliárd forintot költenek üzleti célú nyomtatásra. Ebből az irgalmatlanul nagy összegből 162 milliárd forint a nyomdákra jut, 263 milliárd forint házon belüli nyomtatásra. Ugyanakkor csupán az utóbbi fejlesztésével évente 20 milliárd forintnyi megtakarítást lehetne elérni. Emellett további 10 milliárd forint többlet keletkezhet azzal, hogy nem kell a cég és a nyomda között furikázni a papírt. Hatékonyabb nyomtatással tehát öszszesen harmincmilliárd forinttal lehetne csökkenteni a papírral kapcsolatos kiadásokat.

Horváth István, a Stratégiai Elemzések Központjának elemzője szerint csak Magyarországon évente közel 13 ezer tonnával esne vissza a szén-dioxid-kibocsátás a legújabb nyomtatási és másolási technológiák alkalmazásával. A mai korszerű nyomtatókkal el lehet készíteni céges levélpapírokat, névjegykártyákat, professzionális bemutató anyagokat, marketing- és reklámanyagokat. A megtakarítások nagy része abból fakad, hogy kevesebb hulladék keletkezik, hiszen mindig csak a szükséges mennyiségű alapanyag nyomtatására kerül sor, akkor és ott, amikor arra szükség van. A nyomtatók pontos beállításával a papírhulladék mennyisége és az időveszteség is csökkenthető. Különösen pazarló szektornak számít a közigazgatás, az oktatás, valamint az építészeti és műszaki/mérnöki szektor.

Nagy Tamás, a Hulladék Munkaszövetség (Humusz) munkatársa szerint többféle módon takarékoskodhatunk a papírral. Például, ha mindkét oldalra nyomtatunk, fénymásolunk. Csak annyit/azt sokszorosítunk, nyomtatunk, amenynyit/amit feltétlenül szükséges. A kis betűkarakter, szövegkicsinyítés szintén papírtakarékosság! Irodán belüli üzenetközlésre fénymásolatok helyett használjunk e-mailt vagy fali hirdetőtáblát. A félig használt papír másik oldala jó óvodai rajzpapírnak. A lejárt határidőnaplók, félig betelt füzetek üres oldalai vagy a spirálfűzött asztali naptár hátsó oldalai jegyzetelésre használhatók.

Részesítsük előnyben az újrahasznosított, illetve a klórmentes eljárással készült - fehérítetlen vagy oxigénnel fehérített - papírtermékeket (fénymásoló papír, boríték, dosszié, jegyzettömb, füzet, WC-papír stb.). A klórral történő fehérítés súlyos környezetterheléssel (vízszennyezés) jár! Ha a színes prospektusok készíttetése elkerülhetetlen, terveztessünk olyat, amely újrapapírra is nyomható; lehetőleg minél kisebb formátumút, mert az kevesebb festéket és vegyszert tartalmaz. Csak annyit készíttessünk, amennyi feltétlenül szükséges. Az olvasatlan "reklámpostát", ingyenes katalógusokat mondjuk le.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.