Kritikus tömeg

Túlsúlyosan élni nem nagy élmény. A legnyomósabb érv e kijelentés mellett, hogy megannyi, elvileg elkerülhető egészségügyi problémával hozható összefüggésbe a rengő háj. Felöltöztetni sem könnyű a terjedelmes testet, a helyváltoztatás is nehézkesebb, az előnytelen megjelenés gyakorta hátrányos megkülönböztetéssel jár. És most még az is feketén-fehéren kiderült, hogy a kövérek jóval nagyobb környezeti terhet jelentenek, mint karcsúbb testben élő társaik.

A nagyobb zöldteher abból fakad, hogy a nagy test etetése több élelmet igényel, mint a kisebbé. A túlsúlyosak több húst, tejet, kenyeret, vizet fogyasztanak az átlagosnál, tehát az ökológiai lábnyomuk is jóval nagyobb. A lábnyomot tovább növeli, hogy a nagyobb súly miatt a túlsúlyosak gyaloglás helyett szívesebben utaznak autóval.

Sokat esznek, nem mozognak, ezzel duplán ártanak a környezetnek - állítja brit tanulmányában Phil Edwards és Ian Roberts. A két szigetországi szakértő szerint nagyon sokat kell tenni azért, hogy felismertessük az elhízott emberekkel, hogy a túlzott táplálkozás a szén-dioxid-kibocsátás egyik kulcstényezője, a klímaváltozás egyik okozója.

A két kutató nem a levegőbe beszél. Kiszámították, hogy egy kövér ember évenként nagyjából egy tonnával több szén-dioxid-kibocsátásáért felelős, mint filigrán társa. Ez pedig - a túlsúlyosak egymilliárdosra becsült számával felszorozva - évente egymilliárd tonna pluszgáz-kibocsátást jelent.

Mi következik ebből? Az egészségesebb életmód a környezetet is kevésbé terheli.

Ez az egymilliárd tonna plusz-szén-dioxid-terhelés nem légből kapott, nagyon is valós érv a fogyasztás-visszafogás mellett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.