Fenyegeti a Google Voice a Skype-ot?

Ha a Google belekezd valamibe, mindenki odafigyel, hogy az jó lesz-e neki, vagy rossz. Akit csak kicsit is érdekel a mobiltelefon, tudja, mi az az Android (nyilvános, ingyenes alapszoftver mobiltelefonokhoz). Miután a Google megteremtette a lehetőséget a közvetlen beszélgetésre és videotelefonálásra a böngészőből a Google Talkkal, elindította nemrég a Google Voice szolgáltatást: a telefonszámok összevonását egyetlen, google-os szám alá.

Két fontos dolog: a Google Voice egyelőre csak Amerikában működik majd. Továbbá a telefonszámok összevonását nem a Google fejlesztői találták ki a munkahét 5., tetszőleges ötletekre szentelt napján, hanem egy GrandCentral Communications nevű kis cég - amelyet a Google még 2007 nyarán vett meg. (A Google fejlesztőinek kötelező, hogy munkaidejük 20 százalékát egy tetszőleges, de jóváhagyott ötlet kidolgozására fordítsák. Ez a tapasztalatok szerint egyrészt bőségesen megtérül, másrészt élénken tartja a kreativitást. Azt is jó tudni, hogy a Google-hoz nehezebb bejutni, mint a legelőkelőbb angliai főiskolára.)

A Google Voice természetesen ingyenes lesz, ha teljesen üzemkész, jelenleg csak az eddigi GrandCentral-ügyfelek használhatják. A teljes üzem a közeljövő egy még meg nem határozott pillanatában várható. A helyi (USA-n belüli) hívások ingyenesek, a külföldiek meg ugyanolyan olcsók lesznek, mint a Skype szolgáltatása. És itt el is érkezünk a legfontosabb kérdéshez: fenyegeti-e a Google Voice, a mégoly nagy cég még be sem indított szolgáltatása az egész világon ismert, évek óta közkedvelt és kihasznált Skype-szolgáltatást? (400 millió regisztrált felhasználó, közülük átlagban 15-20 millió egyidejűleg aktív a nap 24 órájában.)

A Skype-ot éppen most viszi ki a tőzsdére (vagy adja el az alapítóknak) tulajdonosa, az eBay aukciósportál, ahelyett hogy eladta volna a (kinek másnak?) Google-nak vagy az eredeti alapítók által összehozott kockázatitőke-társulásnak - mert azok alacsony árat kínáltak érte. Olyan keveset, amely nem kárpótolta az eBay mintegy 3,1 milliárd dolláros befektetését, amennyiért 2006-ban megvásárolta a Skype-ot. Pedig a Skype tavaly a 0,13 eurócent/perc külföldi távhívásos tarifájával (plusz a reklámokkal és profeszszionális, fizetős szolgáltatásokkal) mintegy 500 millió dolláros árbevételt ért el, 41 százalékkal magasabbat, mint 2007-ben. Szóval nem rossz üzlet, de nem ér annyi milliárd dollárt.

A Google Voice-ban egyelőre nem lesz videohívás (A Skype-ban másfél éve van.) Viszont várhatóan az összes Android-telefon támogatni fogja. (Jelenleg még csak egy G1 névre hallgató, a szaksajtó szerint bemutató célokra alkalmas típus létezik.) A Google biztosan alaposan ki fogja használni a televízió digitalizálásával felszabaduló 900 MHz-es frekvenciasávot (ha a teljes koncessziót nem is szerezte meg).

Szóval a Google Voice-szal kapcsolatban nagyon sok a jövő idejű állítás. A Skype viszont "van". Ráadásul - de lehet, hogy ez Amerikában másképp van - az embernek azért van több száma, hogy azokat különféle célokra használja, az összes elérhetőség integrálása nem mindenkinek előny. Nem sikerülhet a Google-nak sem minden. Legutóbb (szilveszterkor) be kellett zárnia a virtuálisvalóság-kezdeményezését, a Livelyt, az érdeklődés hiánya miatt. Az előkép, a Second Life ismertebb és kedveltebb még mindig, azzal együtt, hogy a világcégek (IBM, Dell stb.) és a celebek idevirtualizálódása sem volt sikeres.

Ingyenhívás, egyelőre az USA-ban
Ingyenhívás, egyelőre az USA-ban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.