Borérlelés - pillanatok alatt

A jó borhoz is idő kell... Könnyen meglehet, hogy egy Kínában kidolgozott vadonatúj eljárás átírja ezt az örök érvényűnek vélt kijelentést. A Kantoni Egyetem kutatóinak ugyanis néhány perc alatt sikerült mindaz, amire szokásos esetben akár éveket is kell várni: éretlen borból minőségi italt varázsoltak.

Az új módszert kifejlesztő Hszin An Ceng és munkatársai a vörösborok királyának tartott Cabernet Sauvignonnal kísérleteztek. A szakemberek a mindössze három hónapos italt egy folyamatosan változó nagyságú (először 300, majd 600, végül 900 volt/centiméteres) elektromos mezőbe helyezték.

Ez a kezelés - akár egy katalizátor - felgyorsította az aromaképződés kémiai reakcióit, áttételesen pedig töredék részére csökkentette a bor éréséhez szükséges időt. Ugyanakkor az eljárás során - a természetes úton történő érleléshez képest - jóval kevesebb kozmaolaj (kellemetlen szagú-ízű, hosszú szénláncú alkoholok, javarészt propanol és butanol keveréke) képződött.

A kínai tudósok a kész italt 12 tapasztalt sommelier-vel kóstoltatták meg. A szakértők egyöntetűen pozitívan nyilatkoztak a "turbóborról". Sőt: véleményük szerint a szupergyors érlelésű nedű mind íz, mind pedig illat tekintetében megelőzi hagyományosan készült versenytársait. Ezek után nem csoda, hogy - habár a megoldatlan technikai problémák miatt a mindennapos gyakorlatban egyelőre nem honosodhat meg - már több kínai bortermelő is jelezte, érdeklődik az új módszer iránt.

Kérdés, hogy a hagyományos bortermeléshez ragaszkodó európai bornagyhatalmaknál lesz-e követője az újfajta érlelési innovációnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.