Borérlelés - pillanatok alatt
Az új módszert kifejlesztő Hszin An Ceng és munkatársai a vörösborok királyának tartott Cabernet Sauvignonnal kísérleteztek. A szakemberek a mindössze három hónapos italt egy folyamatosan változó nagyságú (először 300, majd 600, végül 900 volt/centiméteres) elektromos mezőbe helyezték.
Ez a kezelés - akár egy katalizátor - felgyorsította az aromaképződés kémiai reakcióit, áttételesen pedig töredék részére csökkentette a bor éréséhez szükséges időt. Ugyanakkor az eljárás során - a természetes úton történő érleléshez képest - jóval kevesebb kozmaolaj (kellemetlen szagú-ízű, hosszú szénláncú alkoholok, javarészt propanol és butanol keveréke) képződött.
A kínai tudósok a kész italt 12 tapasztalt sommelier-vel kóstoltatták meg. A szakértők egyöntetűen pozitívan nyilatkoztak a "turbóborról". Sőt: véleményük szerint a szupergyors érlelésű nedű mind íz, mind pedig illat tekintetében megelőzi hagyományosan készült versenytársait. Ezek után nem csoda, hogy - habár a megoldatlan technikai problémák miatt a mindennapos gyakorlatban egyelőre nem honosodhat meg - már több kínai bortermelő is jelezte, érdeklődik az új módszer iránt.
Kérdés, hogy a hagyományos bortermeléshez ragaszkodó európai bornagyhatalmaknál lesz-e követője az újfajta érlelési innovációnak.