Focimeccsen megtépázott madarászok

A máltai madárpusztítás ellen akartak egy transzparenssel tiltakozni a hazai madarászok a múlt heti Magyarország-Málta focimeccsen, de az engedélyezett feliratukat a biztonságiak letépték. Az MLSZ azóta sem indokolta a tépést. A természetvédők Szabó Máté országgyűlési biztost nyílt levélben kérdezték az esetről.

Három-nullra a focisták megnyerték a múlt szerdai mecscset, a madarászok viszont kikaptak. A "Stop killing the wild birds in Malta" ("Állítsák le a vadmadarak gyilkolását Máltán") feliratú transzparensük kihelyezésére az MLSZ tisztségviselője és a BRFK képviselője 2009. március 19-én írásos engedélyt adott. A mérkőzésre kiérkező madarászokat a bejáratnál a biztonságiak két órán keresztül feltartóztatták arra hivatkozva, hogy az MLSZ tisztségviselőjének jelenlétében mehetnek be. Többszöri telefonálás segítségével sem sikerült akár egyetlen MLSZ-alkalmazottat elérni, sőt még a felelős személy kilétét sem tudták kideríteni. Végül a biztonságiak, megelégelve a patthelyzetet, bebocsátották a természetvédőket a nézőtérre.

A transzparenst kirakták, azonban a mérkőzés megkezdése előtt egy MLSZ-alkalmazott a pályán lévő biztonságiakat mozgósítva letépte azt a kordonról. Mindezt arra hivatkozva tette, hogy a FIFA-ellenőr pénzbüntetést helyezett kilátásba, ha a felirat a mérkőzés alatt kint marad. Az ügy miatt a Magyar Madártani Egyesület vezetője, Halmos Gergő nyílt levélben fordult Kisteleki István MLSZ-elnökhöz.

Halmos Gergő azonnali tájékoztatást kért arról, hogy ki és milyen indokkal távolította el az üzenetet! Megítélése szerint a fenti esemény nemcsak természetvédelmi, hanem társadalmi szempontból is igen sajnálatos következményekkel bír, ezért Szabó Máté országgyűlési biztostól az eset kivizsgálását kéri. Egy hete volt a meccs, de Halmos Gergőék azóta sem kaptak arra választ, hogy mi miért történt. Serényi Péter, az MLSZ sajtófőnöke lapunknak azt mondta, a máltai küldöttség kérte meg a német FIFA-ellenőrt arra, hogy távolítsák el a transzparenst. Hiába volt rá engedély, az ellenőr a máltaiaknak adott igazat, és utasítást adott a levételre.

A máltai vadászok elsősorban a tavaszi madárvonulás idején, az Európába hazatérő szárnyas vándorokat lövik, szinte válogatás nélkül. A lelőtt madártetemekből kis számban gasztronómiai kuriózumnak számító étkeket készítenek, többségük szeméttelepen végzi, vagy családi trófea lesz belőle. A trófeagyűjtők előszeretettel lőnek le nagyobb testű, főleg ragadozó madarakat, mert jobban mutatnak. A hazánkban védett madarak közül a barna rétihéját, a vörös vércsét és a fokozottan védett darázsölyvet ejtik el legszívesebben - minden hatályban lévő európai uniós direktívát figyelmen kívül hagyva! A sorban "előkelő" helyen szerepel a szintén fokozottan védett és 2009-ben az év egyik madarának választott kék vércse is. A helyzet súlyosságát mutatja a múlt egy példája is, mely szerint 1987. május 29-én, egyetlen éjszaka alatt több száz egyedet lőttek le ebből az itthon nagy becsben tartott kis testű sólyomfajból!

A több mint négyszázezer főt számláló szigeten annyira erős a vadászati lobbi, hogy az EU-csatlakozást megelőző népszavazáson az akkori máltai miniszterelnök személyes levélben tájékoztatta a máltai vadászokat, hogy a csatlakozás után is folytathatják "hagyományos" tevékenységüket! Ha figyelembe vesszük, hogy a gyér természetes növényzetű apró mediterrán szigeten mintegy 15-16 ezer engedéllyel rendelkező vadász vagy madárfogó él, nem is olyan meglepő, hogy számottevő politikai erővel rendelkeznek.

Mégis ez a kis érdekcsoport mérhetetlen kárt okoz Európa-szerte, hiszen a kontinensen végzett nem kevés anyagi áldozatot igénylő természetvédelmi erőfeszítések gyümölcsét "aratják le" a madarak mészárlásával, puszta passzióból - szó szerint. Halmos Gergőtől tudjuk, hogy a mészárlás ellen tiltakozó helyi madárvédő autóját felgyújtották, majd rá is lőttek. Ezért hónapokon át rendőri védelem alatt élt. Ugyancsak Halmos Gergő mondta el, hogy egy máltai statisztika szerint a szigetországban lelőtt, külföldön gyűrűzött madarak jelentős része magyar billogot viselt.

A következetes helyi és nemzetközi nyomásnak köszönhetően 2009-ben - immár második alkalommal - nem nyitják meg a tavaszi vadászszezont - jelentette be március 19-én Lawrence Gonzi máltai miniszterelnök. Ennek ellenére egy frissen kiadott sajtóközlemény szerint barna rétihéjákat, barna kányát, vörös és szürke gémet, illetve búbos bankát találtak lőtt sebbekkel vagy elpusztulva a helyi és nemzetközi megfigyelők. Halmos Gergő szerint az illegális vadászat tehát folytatódik, azt törvényekkel nem, csak szemléletváltással lehet végleg viszszaszorítani!

Máltai madárvédők még frissen kirakott óriásplakátja, amely az első ízben tavaly betiltott tavaszi madárvadászatra figyelmeztetett Vallettában. A plakátokat ott is rendszeresen letépik
Máltai madárvédők még frissen kirakott óriásplakátja, amely az első ízben tavaly betiltott tavaszi madárvadászatra figyelmeztetett Vallettában. A plakátokat ott is rendszeresen letépik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.