A világ első autómentes városa

Tizenhat év múlva, azaz 2025-ben 7,9 milliárd ember él a földön, ebből 3,9 milliárd városlakó lesz. A népesség folyamatos növekedésének következtében kiemelt fontosságot kapnak az új, alternatív és megújuló energiafelhasználáson alapuló építészeti megoldások. Ennek kiváló példája Abu-Dzabi.

Huszonkétmilliárd dolláros projekt keretében a világ első autómentes városrészének építését kezdte meg Abu-Dzabi a General Electric (GE) együttműködésével. A modern megoldásoknak köszönhetően az 50 ezer lakosra tervezett Masdar nevű városrész csupán negyedannyi energiát és feleannyi vizet használ majd fel, mint egy átlagos, de hagyományos technológiával épült városnegyed. A projekt célja, hogy Abu-Dzabi meghatározó szerepet játsszon a fenntartható fejlődést biztosító, innovatív, környezetbarát technológiák területén.

A hat négyzetkilométeren elterülő városrész akár egy "hagyományos" településrész többek között irodáknak, lakóparkoknak, tudományos, oktatási és technológiai központoknak ad majd helyet. Ebben a környezettudatos negyedben - még az idén - nyitja meg kapuit a Masdar Tudományos Műszaki Egyetem, amely a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos kutatásokra és fejlesztésekre koncentrál, kifejezetten a megújuló energiaforrások területére fókuszálva képez ki szakembereket. A GE is ide helyezi Ecomagination nevű kutatási központját, amelynek feladata a környezetbarát technológiák továbbfejlesztése.

A sivatagból fokozatosan kimagasló városrész környezetvédelmi szempontból több célt is kitűzött maga elé. Masdar autómentes közlekedési - elsősorban a metróra alapozott - rendszere természetes energiaforrásokon alapul majd.

A tervek szerint a városrész hulladéktermelését is minimalizálják. Míg egy hasonló méretű városnegyed több millió négyzetméternyi hulladéklerakóval képes élhető környezetet biztosítani, addig Masdarnak a töredékére lesz szüksége. A csúcstechnológiák alkalmazásának köszönhetően a városrész mindössze 200 megawatt megújuló energiát, és napi 8000 köbméter tisztított vizet használ fel.

A már hét év múlva felavatásra kerülő Masdar 25 év alatt 2 milliárd dollár értékű olajat takarít meg. (Ö. Z.)

Környezetbarát technológiákat kutatnak majd itt
Környezetbarát technológiákat kutatnak majd itt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.