Spermagyilkos benzinfüst

Vajon kapnak-e veszélyességi pótlékot a török autópályákon azok a pénzbeszedők, akik szűk kis bódéjukban kasszíroznak, és nyelik a gépjárművekből kiáradó sok füstöt? Valószínűleg nem, pedig megérdemelnék, de a férfiak többségének akkor se nagyon ajánlanám ezt a munkát. Ugyanis nemcsak a tüdejüket, a szívüket és az ereiket rongálja az ólmot és egy sor más mérgező anyagot tartalmazó kipufogógáz, de bizony a megtermékenyítő képességük is jelentős mértékben romlik. Ez derült ki abból a tanulmányból, amely nemrég az Andrologia nevű orvosi folyóiratban jelent meg.

Dr. Guiven és munkatársai összehasonlították a török autópálya-kezelő vállalatnak a "frontvonalban", a díjbeszedő állomásokon dolgozók, valamint a cég irodista alkalmazottainak hímivarsejtjeit. Kiderült, hogy az autópálya bűzét szívók felénél az ondósejtjekben a megtermékenyítéshez nem volt elegendő a spermaszám, és/vagy csökkent a hímivarsejteknek a petesejthez jutáshoz nélkülözhetetlen mozgásképességük, azaz motilitásuk. Ugyanakkor a tisztább hivatali levegőt szívó alkalmazottaknak mindössze öt százalékánál találtak hasonló problémákat.

Készültek korábban is hasonló vizsgálatok, főleg a sofő-rök körében, és ott is bizonyították az ondósejteket károsító környezeti hatásokat. Én pedig azon gondolkoztam el, hogy a nagyvárosi emberek hány százalékának okoz a kipufogógáz komoly gondot, és emiatt hány párnak nem lehet gyereke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.