Ufók és ifók

Bekövetkezett, amire a valószínűségek tudománya már rég felkészíthetett minket. Február közepén 800 kilométeres magasságban összeütközött két műhold. Az egyik az amerikai Indium távközlési lánc egyik tagja, a másik pedig egy már évek óta nem működő orosz Kozmosz műbolygó volt. Mindkettő több száz kiló tömegű, úgy hogy a csattanásból jócskán keletkezett törmelék. Örülhetnek az ufó-kutatók: évekig beszélhetnek a légkör "titokzatos" fényes jelenségeiről, vagyis a lezuhanó törmelékdarabok csodás felbukkanásáról.

Ufo = Unidentified Flying Object, azaz Azonosíthatatlan Repülő Tárgy. A "titokzatosságot" már maga az elnevezés is sugallja, nem véletlenül, hiszen eredetileg a hadsereg használta minden ismeretlen repülő objektumra. Az emberiség mindig hitte, hogy az ég felettünk teli van lényekkel, jobbára persze angyalokkal. A technika fejlődése ezeket roppantul fejlett civilizációk küldötteire változtatta, különösen egy immár 62 éves sztori nyomán. 1962. július 7-én az új-mexikói Roswell felett fényjelenségek közepette földet ért valami. A földön kívüli jelenségek hívői szerint egy űrhajó kapszulája, benne halott űrlénnyel, "akit" állítólag fel is boncoltak a hatóságok. Jól jött az eset a nyári uborkaszezon közepén. Ki is hallgattak a szenzációt szimatoló újságok mintegy kilencven tanút, róluk aztán kiderült, hogy csak heten látták közvetlenül az eseményt, a többi hallotta valakitől, aki esetleg látta is. A magyarázat prózai: egy kísérleti felderítő léggömb maradványai zuhantak le.

A kapszulában állítólag ember alakú bábok is voltak. A kilencvenes években, a Szovjetunió megszűnése után, felszabadították az addig szigorúan titkos, Mogul elnevezésű kémprogramról szóló információkat is. Kiderült, hogy ezeknek a nagy magasságban szálló léggömböknek a feladata a szovjet atombomba-kísérletekről összeszedhető információk gyűjtése volt. Az egész ufó-felhajtást lényegében elterelő műveletként erősítette az amerikai hadsereg. Mára már a franciák is felszabadítottak hasonló anyagokat a földönkívüliekkel kapcsolatos jelenségekről, és most a brit hatóságok ígérték meg ugyanezt.

Voltaképpen sok újat nem hoznak az eddig feltárt dokumentumok. Hosszan lehetne sorolni a csodásnál csodálatosabb jelenségeket (az ufóhívők meg is teszik), amikről azonban már szinte rögtön kiderül, hogy nagyon is földi okokkal magyarázhatók. Maga a Népszabadság is "meghökkentő tényeket és különös feltételezéseket" ad közre az ufókról minap megjelent DVD-mellékletében. A hívek és elutasítók tábora egyaránt igen nagy. Kiderül, hogy Georgij Grecsko egykori háromszoros űrhajós, a Szovjetunió Hőse is a hívek táborát erősíti. Ám ő azért reálisabb, szerinte nem elég látni egy ilyen objektumot, meg is kell azt tapintani, hogy valaki biztos legyen a dolgában. Igaz, seregnyi tanú állította, hogy elrabolták, hogy közvetlen, kapcsolatba került űrlényekkel, sőt akadt, akit szexuálisan is zaklattak. Az űrhajós mindenestre "realistább módon" közelíti meg a kérdést, ő csupán kijelenti, hogy 2013. december 31-re várható egy komolyabb látogatás - a maja naptár szerint.

A jelenségeket és tanúvallomásokat tudományosan is vizsgálták. Például az USA légierejének megbízásából 1956-ban a Batelle Intézet és 1959-ben a Coloradói Egyetem, 1974-ben a francia űrkutatási szervezetek, 1978-ban pedig a Szovjetunió Tudományos Akadémiájának Űrhajózási Intézete vizsgálódott. Nem is kevés a természetes és természettudományos okokkal nem magyarázható jelenségek száma. A négy kutatás összesen mintegy 1100 ilyet talált.

Tegyük föl, valóban űrlátogatásokat vettek észre a szemtanúk. Ez esetben is problémák sora vetődik föl. Először is: mekkora annak a valószínűsége, hogy valóban létezik földön kívüli intelligens élet? Másodszor: ha létezik is, vajon képesek-e olyan űrjárműveket alkotni, amik galaxison kívüli, de akár csak galaxisunkon belüli utazásra alkalmasak? És ha igen, miért éppen a mi kicsiny bolygónkat választották úticélként, avagy csupán véletlenszerű átmeneti állomás vagyunk? Az sem elhanyagolható kérdés, hogy az úgynevezett szemtanúk mennyire hitelesek, és nem lehet-e végső soron minden észrevételt, minden jelenséget természetes "földi" okokra visszavezetni? A kérdések másik oldala viszont, hogy vajon tényleg egyedüliek lennénk a végtelen világmindenségben? Napjainkban egyre több exobolygót fedeznek föl, és az sem biztos, hogy nincsenek-e külső civilizációk olyan ismeretek birtokában, amiket mi még elképzelni sem tudunk. Ennek ugyan ellentmond, hogy úgy tetszik az általunk ismert világegyetemben azonos törvényszerűségek uralkodnak.

Márpedig ezek ismereteink szerint határt szabnak a távoli utazásoknak. Mindenesetre a jelenlegi leggyorsabb űrjárművek mintegy 17 ezer km/sec sebességgel vonszolják magukat. Vonszolják, mivel ezzel a sebességgel évszázadokba telne, hogy a legközelebbi, lakhatónak sejtett bolygót elérjük. No de ott az antianyagos hajtómű! Igaz, még csak a képzeletben, de nagyon hatékony. Egy kilogramm belőle tízmilliárd tonnányi TNT robbantásakor keletkező energiát képes felszabadítani. Ezzel a hajtással már akár a fénysebesség harmada is elérhető, és vele csupán néhány földi évtized alatt eljutnánk a legközelebbi lakott világba (már, ha létezik ilyen). Persze egy nálunk fejlettebb civilizáció még remekebb eszközökkel közlekedhet, bár a végső korlát, a fénysebesség nekik is határt kell szabjon. Ám, minden lelkes tévénéző tudhatja: ott vannak a féreglyukak, csak beléjük kell ugrani, és máris sok-sok fényévnyi távolságokra juthatunk. És akadnak bizakodók, mint például Michio Kaku, a New York-i Egyetem fizikusa, aki szerint valószínű, hogy akadnak akár a mi galaxisunkban is olyan civilizációk, amik százezer évekkel előttünk haladnak, és akikhez képest mi a Földön élő hangyák intelligenciájával bírunk. És vajon egy hangya fel tudja-e fogni - teszi hozzá Kaku -, hogy az ő hangyabolya mellett húzódó autópályát kik és hogyan építették meg?

Lehet, hogy igaza van, egyelőre sem mellette, sem ellene nincs átütő bizonyíték. Egy azonban mégis csak bizonyos. Az ufóészlelés nagyon jó üzlet, sokkal izgalmasabb és magát kelletőbb, mint az ifókkal - azaz identified (vagyis azonosítható) objektumokkal foglalkozó hírek és tudományok.

Az ufóészlelés üzletnek sem rossz
Az ufóészlelés üzletnek sem rossz
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.