Gyógyhírek

A jobb szívkamra ritmuszavart okozó elváltozásának gyors és korai kimutatását teszi lehetővé egy ígéretes új teszt. Bostoni kardiológusok szerint a pakoglobin nevű fehérje vérkoncentrációja arányos a kamraizomzat speciális károsodásának mértékével. A próba kiválthatja az eddig alkalmazott eljárást, amely csak késői állapotban tudta kimutatni a kórképet. (New England Journal of Medicine)

Súlyos alsó végtagi érszűkület esetén is segíthetnek a gyógyszert kibocsátó sztentek - azok az erek belsejébe ültetett "fémcsatornák", amelyek megakadályozzák az erek beszűkülésének romlását. A koszorúereknél már bevált módszert most a láb artériáin próbálták ki görög orvosok, igaz, még kevés emberen. Három évvel az operáció után kicsinek találták az ismételt beavatkozásra szoruló betegek, illetve csekélynek a szűk erek miatt kialakuló lábszárfekélyek számát. (HealthDay)

Az elhízás és szövődményei együtt felpörgethetik az elbutuláshoz vezető folyamatot. Amerikai kutatók a kövérek 7, míg a nem elhízottak csak 4 százalékánál találtak 70 éves korukban kognitív károsodásra utaló tüneteket. Az elhízásnak önmagában nincs ilyen hatása, ám gyakran kíséri a két említett szövődmény. (Neurology)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.