Sürgősségi tízparancsolat

Bár sokan keresik fel feleslegesen az orvost, mégiscsak az a nagyobbik baj, hogy rengeteg igazi beteg túl későn jut megfelelő terápiához. Ezért ajánlom figyelmükbe a híres amerikai Mayo klinika "tízparancsolatát". Ebben felsorolják azokat a tüneteket, amelyeknél a késlekedés akár végzetes is lehet.

Első helyen szerepelnek az idegrendszert veszélyeztető állapotok. A hirtelen kialakuló mozgás-, látás- vagy beszédzavar a stroke, azaz az agyvérzés első jelei lehetnek. Az elviselhetetlen fejfájást pedig nemcsak migrén, de úgynevezett szubarachnoideális vérzés, azaz az agyalapi erek veleszületett tágulatának megrepedése is okozhatja. A testsúly egy hónapon belüli öt százalékot meghaladó fogyása felveti pajzsmirigy-, májbetegségek, rosszindulatú daganat, de súlyos depresszió gyanúját is. A széklet megváltozása, a legalább egy hétig tartó hasmenés vagy kéthetes székrekedés - különösen ha ezek váltakoznak egymással - béldaganat tünetei lehetnek. Az evés utáni teltségérzést, puffadást okozhatja egyszerű reflux (a gyomortartalom visszafolyása a nyelőcsőbe), de tumor is. A nők emlőjében kialakuló csomók, bimbóváladékozás, fájdalom, viszketés és különböző bőrelváltozások - akárcsak a klimax utáni hüvelyvérzés - sürgős nőgyó-
gyászati rákszűrést tesznek szükségessé. Ne habozzanak orvoshoz fordulni, ha egy hónapnál hosszabb ideig tartó köhögésük van, főleg, ha a köpet időnként véres is (tüdőrák, tébécé). Elhúzódó, hét napnál tovább tartó láz, de hetekig tartó levertség, depresszió és/vagy koncentrációzavar is súlyos betegségek első jelei lehetnek. Ne feledjék: ma már szinte minden kór gyógyítható - de csak ha időben felismerik!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.