Az ablak visszavág

A Google - látszólag - évek óta a Microsoft bekerítésén fáradozik. A keresőjéről ismert cég az utóbbi esztendőkben többször is a versenytárs piacára merészkedett (irodai programcsomagot, böngészőt, mobil operációs rendszert készítve), fejlesztéseivel és felvásárlásaival pedig megnehezítette, hogy a szoftveróriás új területekre léphessen. Sokáig úgy tűnt, hogy a startégia sikeres, ám a a Microsoft a Windows Live-val most ütőképes fegyvert készített a visszavágáshoz.

A Google két forradalmi találmányt adott a világnak: egy minden korábbinál hatékonyabb keresőprogramot, és egy olyan megoldást, amivel a keresést össze lehet kötni a reklámokkal. Mivel a keresőmarketing-üzlet folyamatosan bővül - ami részben a Google-nak köszönhető -, a cég bővében van a forrásoknak, így a fejlesztésben is nagy léptekkel halad - többnyire olyan irányba, amivel szűkíti a Microsoft mozgásterét. A Google online irodai programcsomagja (szövegszerkesztővel és táblázatkezelővel, prezentációkészítővel) leginkább az Office versenytársának tekinthető. A Remember the Milk a napi teendők rögzítésére és kezelésére szolgál, és alkalmas lehet a Microsoft Outlook kiváltására. A család legújabb tagja, az Android már egy komplett operációs rendszer, azaz egy potenciális Windows-vetélytárs. Közben elkészült a Chrome-böngésző is, amivel látszólag véget ért a bekerítési hadművelet: a Microsoft szinte minden, számára fontos fronton belebotlott valamilyen Google-megoldásba. A keresőcég a YouTube és a Picasa révén a tartalommegosztásban is megkerülhetetlenné vált, ami szintén nem sok jóval kecsegtette az immár Bill Gates nélkül felálló Microsoft-csapatot.

A válaszcsapást Microsoft Live-nak hívják, és mostanában kezdi meg az elveszett hadállások visszaszerzését - hogy későn-e, vagy még éppen időben, az talán néhány hónapon belül kiderül. Bill Gates 2005-ben harangozta be a Live-koncepciót, és maga az elnevezés is használatban van már egy ideje - a program- és alkalmazáscsomag viszont csak mostanra vált egységes felületű és harmonikusan működő megoldássá. A Live egyik nagy újdonsága, hogy a Microsoft összes üzenetküldő, tartalommenedzselő és megosztó alkalmazását egybefogja és együttesen kezeli. A másik, talán még ígéretesebb fejlemény, hogy olyasmi is a Live felületére hozható, amihez semmi köze a Microsoftnak - például a Facebook vagy a FlickR. Márpedig ez a fajta integráció egyelőre hiányzik a Google megoldásaiból.

A Windows Live csomaghoz elvileg tartozik egy kereső is (Live Search), ez azonban várhatóan átesik majd egy kisebb "rebrandon", és más (állítólag Kumo) néven folytatja majd a pályáját. A lépés természetesen nem a Live, hanem sokkal inkább a Google meggyengítésére irányul: megpróbálnak olyan keresőprogramot faragni az alkalmazásból, amely a Google-lal is versenyképes. A tesztverzióban már létező szolgáltatást egyes hírek szerint a Microsoft operációs rendszerekbe is integrálják majd, ami néhányszor már bejött a redmondi cégnek - nem véletlen, hogy a Google illetékesei már a lehetőség felvetése ellen is tiltakoztak.

Bill Gates már 2005-ben beharangozta a Live platformot
Bill Gates már 2005-ben beharangozta a Live platformot
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.