Csak egészséges állatok jöhetnek

Nem kerülnek Ausztriából AIDS-es csimpánzok hazai állatkertbe, sőt olyan példányok sem, amelyek korábban részt vettek bármilyen gyógyszergyári kísérletben.

A veszprémi állatkertben épül Közép-Európa legkorszerűbb és legtágasabb bemutatóhelye csimpánzok számára. A két, összesen háromezer négyzetméteres kifutót és a majomházat azonban nem a most is a bakonyi megyeszékhelyen élő két, felettébb elhízott majom veszi majd birtokba. Török László, a veszprémi állatkert igazgatója lapunknak elmondta: újabb csimpánzok beszerzése miatt több állatkertet is megkerestek. Így kerültek kapcsolatba a 2004-ben bezárt gänserndorfi szafaripark csődgondnokával.

Osztrák zöldek éppen az ottani állatok ügyében léptek fel. Attól tartanak ugyanis, hogy a parkban tartott egykori laborcsimpánzokat egy magyarországi állatkertbe toloncolják. Elisabeth Kerschbaum zöldpárti politikus felszólította Alois Stöger egészségügyi minisztert, hogy teljesítse elődei azon ígéretét, hogy gondoskodnak a már tíz éve a szafariparkban élő egykori kísérleti állatok biztos jövőjéről. Az MTI szerint a hajdan a magánzárkából kiszabadított és egy világméretű tudományos projekt keretében a kiscsoportos élethez szokott állatokat nem szabad egyetlen nagy csoporttá egybeolvasztani, és tömegeknek mutogatni.

A gänserndorfi szafaripark 2004 elején csődbe ment, de továbbra is megvan a majomház, amelynek 44 lakóját egy 2007-es adat szerint havi 19 ezer euróból eteti a Baxter cég. Laboratóriumi múltjuk miatt az állatok fele többféle kórral (HIV, hepatitisz) fertőzött, őket a többiektől elkülönítve tartják, amúgy a majmok szocializációjuknak megfelelő kisebb csoportokban élnek.

A tartományi vezetés egy illetékese azt mondta, hogy a majomház sorsát illetően még semmi sincs eldöntve, egyelőre minden lehetőséget nyitva tartanak, így azt is, hogy az állatok egy része egy magyarországi állatkertbe kerüljön. Az állatok esetleges leöléséről azonban nincs szó.

Török Lászlótól tudjuk, hogy a szafaripark majmainak egy része karanténban él, ezeket nem lehet Ausztriából kihozni. A veszprémieket nem is ezek a példányok érdeklik, hanem a tiszta genetikai állományú nyugat-afrikai csimpánzok. Csak olyan állatokat akarnak beszerezni, amelyek egészségesek és csoportban élnek. Tizenhat-tizennyolc csimpánz beszerzéséről van egyébként szó.

Rodics Katalin, a környezetvédelmi minisztérium szakembere is azt mondta lapunknak, hogy gyógyszerkísérletben részt vett példányok, így például HIV-vírussal fertőzöttek nem kerülhetnek be az országba. A tökéletes egészségi állapot mellett az is kritérium, hogy a majmok jobb körülmények közé kerüljenek, mint amilyenek között jelenleg élnek, s legyenek alkalmasak a bemutatásra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.