9,48 másodperc

Ha hihetünk egy amerikai kutató számításainak, akkor mostantól szinte teljesen feleslegesen ülünk majd le a tévéképernyők elé egy-egy futóverseny közvetítésekor friss világcsúcsokra várva, hiszen új rekordok már nem igazán fognak születni. Mark Denny, a Stanford Egyetem munkatársa egy közelmúltban megjelent tanulmányában a futóversenyek eredményeit elemezte.

A kutató azonban nem csak az emberi teljesítményekre volt kíváncsi, a lovak és a kutyák világcsúcsait is bevonta a vizsgálatba - derül ki a The Journal of Experimental Biology című szaklapból. A statisztikai adatok szerint az állatok futamidőrekordjai az elmúlt harminc évben nemigen változtak. Az amerikai lovas futamok királyának tekintett híres Kentucky Derby csúcsidői például 1949 óta stagnálnak. A kutyák esetében ez a szám várhatóan még ennél is kisebb lesz - állítja Denny.

Tavaly nyáron Pekingben Usain Bolt jamaicai sprinter egyéniben két világcsúcsot is megdöntött: 200 méteren Michael Johnson 1996-os rekordját írta felül, 100 méteren pedig saját korábbi eredményét szárnyalta túl, és állította fel a jelenlegi 9,69 másodperces maximumot. Denny számításai szerint ez már roppant közel van teljesítőképességünk felső határához, amelyet 9,48 másodpercben határozott meg. A hosszútávfutók esetében a jelenleginél a férfiak négy, a nők pedig három perccel hamarabb képesek lefutni a maratont - véli Denny.

Huszonegy századra az elvi csúcstól
Huszonegy századra az elvi csúcstól
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.