Vízágyúval a varjak ellen

Vízágyúval mosták le néhány nappal ezelőtt a fákról a varjúfészkeket a kecskeméti tűzóltók. A kecskeméti Széchenyi-város varjútelepének megfürdetése nagy vihart kavart a természetbarátok körében.

A városba költözött vetési varjak fészektelepe akár az adott település színfoltja is lehetne, ám a környék lakóinak sok kellemetlenséget (zaj, piszok) kell elviselniük. Nem csoda, ha esetenként elfogy a türelmük - ismeri el Solt Szabolcs, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársa. De mégsem az a megoldás, hogy a varjak fészkeit vízágyúkkal mossák le a fákról. A szakember szerint a vetési varjak az ezredfordulót megelőző évtizedekben folytatott intenzív gyérítés elől menedéket keresve költöztek a településekre. Ez idő alatt hazai költőállományuk 90 százalékkal csökkent! 2001-ben védelem alá helyezték a fajt, de állománya nem heverte ki a nagy veszteséget, sőt, tovább apad. Az állomány fogyásával párhuzamosan a fészektelepek területileg is átrendeződtek az országon belül. A varjak szempontjából érthető, hogy ragaszkodnak a számukra nyugalmas városi telepekhez.

A kecskeméti református temető fáin háromszáz pár fészkelt 2007 tavaszáig, ám akkor kivágták a fákat. A következmény: az egyetlen nagy telep helyett most már városzszerte elszórtan, mintegy harminc helyen költenek - és piszkolnak - a madarak, de eszük ágában sincs a települést elhagyni. Jelenleg 200-220 pár fészkel a megyeszékhelyen. Solt Szabolcs szerint a helyi önkormányzat az érintett lakók nyomására és megnyugtatására kénytelen volt - legjobb meggyőződése ellenére - azonnali lépést tenni. A természetvédelmi felügyelőség is ennek szellemében állt kötélnek, amikor engedélyt adott a védett madarak védett fészkeinek leverésére.

Ezzel azonban a probléma nem szűnt meg. A madarak hamarosan megkezdődő költé-
si szezonjukban néhány száz méteres körzeten belül új fészkeket építenek, s ezzel tovább aprózódik az állomány. Az sem lehetetlen, hogy kicsit arrébb alakul ki egy újabb nagy telep. A szakemberek régóta és folyamatosan keresik a megoldást, hogy a varjútelepek a város szélén vagy olyan helyen jöjjenek létre, ahol a városlakókat már nem zavarják. A helyzet megoldásán a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM), valamint a MME munkatársai együttdolgoznak. A vetési varjakat azért is védik a madarászok, mert ezek telepein fészkelnek a fokozottan védett kék vércsék. Nem mellesleg 2009 a kék vércse és a vetési varjak védelmének az éve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.