Mobilinnováció a Műegyetemen

Alig négy éve alakult a Műegyetemen az a mobilinnovációs központ, amelynek eredményei egyre szélesebb körben ismertek. Tesztlaborral és bonyolult számítástechnikai háttérrel dolgoznak itt a fejlesztők.

Egyetemek, akadémiai kutatóintézet, iparvállalatok, szolgáltatók, valamint tudományos kutatással, illetve innovációval foglalkozó szervezetek együttműködésére épül a Műegyetem Mobilinnovációs Központja. A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal pályázati támogatásával 2005 júniusában megalakult központ azoknak a tudományos és műszaki kérdéseknek a megoldását vállalja fel, amelyek hozzájárulnak a jövő vezeték nélküli hálózataiban felmerülő anomáliák tisztázásához, a 3G-s szolgáltatások és a későbbi mobil technológiák bevezetéséhez, a korszerű alkalmazások fejlesztéséhez. A központnak jelenleg mintegy 180 kutatója van.

A kutatók mobil rádiós technológiákkal, heterogén mobilhálózatok integrálásával és menedzselésével foglalkoznak. Az utóbbi terület kiemelkedő eredményei között kell említeni például a szolgáltatófüggetlen mobilkészülék pozícionálási eljárását, vagy éppen az intelligens iroda első elkészült elemeit. Hasonlóan felhasználóbarát eredmény az ipari objektumok mobiltechnológiákon alapuló, költséghatékony monitorozására alkalmas rendszer.

A projektek jelentős része élő ipari kapcsolatokra tett szert, amelyek eredményeképpen az elmúlt három évben több közös programot is kidolgoztak hazai vállalkozásokkal. A központ nemzetközi téren is igen aktív. Külföldi partne-rei között tudhatja a francia Thales csoportot, a finn VTT Műszaki Kutatóközpontot és a szicíliai székhelyű CRES Elektronikai Kutatóközpontot. A hazai és nemzetközi pályázati projekteken túl nagyszámú, a hazai távközlési szolgáltatókkal közös, vagy általuk megrendelt kutatási projektet is visznek. (Ö. Z.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.