'Szalonkahasznosítás' kiskapukkal

Magyarországon évszázados hagyomány, hogy a vadászidény a tavaszi szalonkahúzással kezdődik. Márpedig most úgy fest, hogy a vadászok kénytelenek lesznek berendezkedni a szalonkamentes szezonkezdetre: az EU madárvédelmi irányelvének rendelkezései nyomán betiltották a szalonkavadászatot.

Az ok egyértelmű: a kontinens (sokmilliósra becsült) szalonkaállománya nem bírta el a mostanában kialakult "hasznosítási" szintet. Minden populációnak létezik egy fenntartható - vagyis az állomány stabilitását nem veszélyeztető - gyérítési mértéke, és ezt a jelek szerint az európai vadászok mostanra átlépték. Évente átlagosan 2,7 millió szalonkát lőnek le, ami a nagyobb költő állománynyal rendelkező államokban 10-15 százalékos zsugorodáshoz vezetett. Igaz, a magyar vadászok nem sok kárt tettek az európai szalonkákban: itthon egy-egy évben 6-8 ezer madarat ejtettek el. Érzékelhető pusztítást elsősorban az olasz, francia, görög és angol puskások vittek véghez a szalonkaállományban. Ugyanakkor az uniós rendelkezések alól elvileg nincs kibúvó, az irányelv mindenkire vonatkozik. A magyar zöldtárca megpróbálkozott ugyan egy kerülőúttal (azaz az őszivel ellentétben a tavaszi húzáson engedélyezte a madarak lelövését) erre azonban az EU jogsértési eljárással válaszolt.

Maga a szalonka csak elvétve költ nálunk - évi 10-60 párra becsülik a költő állományt -, a vadászat eddig is csak a vonulásra korlátozódott. Jelenleg a szalonkalövés tilos, sőt - a vadászok legnagyobb meglepetésére - a most induló monitoring során sem szabad egyetlen példányt sem elejteni. Az ötéves, évente tíz tavaszi hétvégén zajló felmérés annak tisztázására irányul, hogy a vonuló állománynak mekkora hányadát lehetne egyedi engedélyezési eljárással mégiscsak lelőni. A vadászoknak feltehetően az az érdekük, hogy az állományt "felülbecsüljék" (a monitorozásban csupa olyan szervezet vesz részt, amely a vadászatban érdekelt: a megbízók vadászati egyesületek, a megbízottak pedig egyetemi vadgazdálkodási intézetek, illetve tanszékek). A zöldtárca ugyan kérte, hogy vonják be a Magyar Madártani Egyesületet (MME) is, ám a civil madarászok részvétele önkéntes, költségtérítés sem jár érte.

Kovács András, az MME természetvédelmi igazgatója szerint helyi szervezeteik minden bizonnyal bekapcsolódnak majd a számlálásba, annak ellenére, hogy tudják, mi a procedúra célja. Azt maguk a madarászok is sejtik, hogy a szalonkákat nem a magyar vadászok fogják kipusztítani, ám érdekük együttműködni és "jóban lenni" a vadászati szervezetekkel olyan fajok (mindenekelőtt a ragadozó madarak) végett, amelyek a szalonkáknál jóval komolyabb veszélyben vannak.

Puskacélú védelem
Puskacélú védelem
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.