Önmagát másoló RNS

Vannak, nem is kevesen, akik azt a célt tűzték maguk elé, hogy megfejtik a biológiai élet keletkezésének titkát. A legnevesebb amerikai tudományos folyóiratban, a New Science-ben most megjelent egyik cikk szerzői, Tracey A. Lincoln és Gerald F. Joyce, (Scripps Research Institute, La Jolla, Kalifornia) nem kevesebbet állítanak, mint hogy kísérleteikkel bebizonyították, az RNS (ribonukleinsav) is képes lehet arra, amire a DNS (dezoxiribonukleinsav), a nevezetes kettős spirálhoz hasonlító molekulaszerkezetű örökítőanyag, azaz képes önfenntartó módon önmaga másolására, megsokszorozására.

A cikk az RNS-hipotézist támogatja, mely szerint az élet kezdetén nem a DNS, hanem az RNS volt az, mely a genetikus információkat tárolta és a kémiai reakciók katalízisében is részt vett. Miért olyan nagy dolog ez? - kérdezheti az, aki tudja, hogy az RNS- és a DNS-óriásmolekulák egyaránt nukleinsavak, melyek hasonló építőkövekből épülnek fel, ráadásul a vírusok örökítőanyagáról eddig is tudtuk, hogy RNS.

Miért érzik úgy azok, akik eddig is az ún. "RNS-világhipotézis" mellett kardoskodtak, hogy ez a cikk mégis mérföldkövet jelenthet számukra, mikor már az is ismert volt, hogy egyes RNS-molekulák még enzimfunkció betöltésére is képesek?

Joyce és csoportja már előállítottak olyan enzimeket, melyek bizonyos számú cikluson keresztül képesek voltak önreprodukcióra, de az általuk előállított új RNS-enzimek a végtelenségig - pontosabban építőköveik, összetevőik kifogytáig - képesek erre.

Ilyen enzimek létét már a hetvenes években feltételezték, s le is írták, hogyan eredményezi a "hiperciklusnak" nevezett folyamatban az egymást másoló enzimek hálózata korai életformák, önfenntartó élőlényszerű populációk megjelenését. Joyce és munkatársai ezt a feltételezést teljes mértékben igazolták, s ez kétségkívül igen nagy siker.

Az RNS (ribonukleinsav)
Az RNS (ribonukleinsav)

Az RNS-hipotézis támogatói a kísérlet bizonyító erejét hangsúlyozzák. Mások kiemelik, hogy az eredmény egyértelműen a darwini evolúciós elmélet igazát támogatja. Maguk a szerzők figyelmeztetnek azonban arra, hogy bár kísérleteik során sikerült olyan körülményeket teremteniük, melyekben az RNS önmegsokszorozódása, önreplikációja megvalósult, ez nem jelenti azt, hogy a földi élet létrejötte során is ugyanez történt.

A cikk jelentőségét aláhúzza, hogy eredményeit egyes szakértők egészen másképp is értelmezik. A kutatók másik csoportjához tartozók ugyanis arra a tényre hívják fel a figyelmet, hogy a különböző kísérleti körülmények között (más volt az összetevők aránya vagy a hőmérséklet) különböző enzimek váltak dominánssá. Szerintük ez nem egyebet jelent, mint azt, hogy az élet túlságosan is bonyolult ahhoz, hogy egy természetfeletti Lény közbeavatkozása nélkül létrejöhessen. Ez pedig már maga a színtiszta kreacionizmus.

S bár Philip Campbell, a Nature főszerkesztője, mint azt a közelmúltban a Népszabadságnak nyilatkozta, úgy gondolja, "kilátás van rá, hogy 2009-ben előállítsák az első, teljesen laboratóriumban gyártott élőlényt", a tudósok többsége ezt a dátumot későbbinek gondolja, az élet keletkezésének titka továbbra is megfejtésre vár.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.