A kamera visszavág

A tavalyi esztendőben eljutottunk a 8 megapixeles, autofókuszos, LED-vakus, arc- és mosolyfelismerő kamerával rendelkező mobiltelefonokhoz. A kamerás mobil mára a digitális fényképezőgépek valódi alternatívájává vált (különösen a kompakt kategóriában). Várható volt, hogy erre a kameraipar is reagál - elsőként a Casio fogalmazta meg saját válaszstratégiáját.

A japán gyártónál abból indulnak ki, hogy egy mai fényképező csak akkor állhatja a versenyt, ha kisebb és könynyebb, mint a telefonok - ugyanakkor sokkal többet tud. Ilyen többlet lehet a képkészítés és -feldolgozás tempójának a növelése: a High Speed Exilim fényképezőgépcsalád idén bemutatkozó tagjai állítólag gyorsabbak a nagyságrenddel drágább, tükörreflexes készülékeknél is.

Az újdonságok többsége az intelligens digitális trükk kategóriába tartozik. Ilyen például az a képesség, hogy a kamerák ki tudják választani a sorozatfelvételek közül a legjobbakat (például az élesség, a mosoly vagy a pislogás alapján). Azt is meg tudják oldani, hogy több felvételből gyúrnak össze egyetlen fényképet, ami például az éjjel, állvány nélkül készült fotók minőségét tudja nagymértékben javítani.

Az új fényképezőgépek a videofunkcióban is igyekeznek lehagyni a mobilba integrált versenytársakat. Ezt nemcsak a HD-minőségű, 1280x720 pixel felbontású mozgóképrögzítés segíti (amit ma még a telefonok nem tudnak), hanem például az az opció is, amellyel a filmfelvétel közben, de annak megzavarása nélkül lehet 6 megapixeles felbontású állóképeket készíteni. A gépekbe a kor divatjának megfelelően belekerül a YouTube felvételi mód is: az ebben felvett filmeket a kamera automatikusan a YouTube-ra optimalizálja, egyszerre figyelembe véve a gyors feltöltéshez és a jó minőségű lejátszáshoz szükséges követelményeket.

Az ilyen és hasonló technikai vívmányokkal a kamerák átmenetileg előnybe kerülhetnek ugyan, ám biztosra vehető, hogy a gyakorlatban sikeresnek bizonyuló újítások egy-két éves késéssel a mobilokban is felbukkannak. (H. M.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.