Az új idők drága nehézségei

Bonyolult helyzetbe kerül mostanában, aki 3-4 évvel ezelőtt vett új gépet. Most kellene ugyanis újat vennie - de azóta két korszakváltás következett be. Megpróbálunk segíteni, de nem könnyű.

2004-ben még egyprocesszorosak voltak a PC-k, nem volt mindenkinek noteszgépe, és éppen csak megjelent a PCI Express (PCI-E, korszerűbb, gyorsabb csatoló a tartozékokhoz). Azóta megjelentek és általánossá váltak a többmagos Intel processzorok, és mostanra egyszerűen eltűnt az addig általános AGP video- kártya-csatoló, azaz mindenhol jelenlevővé vált a PCI-E.

Akinek idegenek ezek a rövidítések, a lényeg: nem igaz, hogy egy-egy alkatrész cseréjével több évig korszerűen lehet tartani a PC-nket. Előbb a gyártók versenye, utóbb az immár csak néhány világméretű gyártó növekedési kényszere miatt olyan újdonságok terjedtek el, amelyek miatt teljesen új gépet kell venni.

A régi gépbe nem lehet gyorsabb processzort tenni, mert a mostaniak más rendszerűek. Nem lehet a memóriáját bővíteni, mert alaplapja nem fogadja a mai nagy memóriákat. (Például a négy memóriahelyre csak 512 megabájtos egységeket lehet tenni - a maiak 1 vagy 2 GB-osak.) Végül pedig a grafikai kártyát sem lehet cserélni, mert a 2004-ben pályája csúcsán levő AGP kihalt.

Nem követett el hibát 2004-ben a vásárló: pénzéért megvette a majdnem legjobbat, amit akkor lehetett. A legjobbra csak a leggazdagabbaknak van pénze, nem beszélve arról, hogy a lehető legjobb gépen mindig a játékok futnak a leggyorsabban és a legszebben - hősünk pedig nem csak játékokat futtat a gépén.

S ha azt futtatna, akkor sem járna jól. A "hagyományos" PC-s játékok kihalóban vannak a sokszereplős, hálózatos szerepjátékok kivételével, amelyek üzleti modellje nem különösebben barátságos: havi díjat kell fizetni. Ráadásul befektetéseinek megtérülése (a játék hosszas, magas szintű élvezete) nem biztosított, mert sok csalásról, megtévesztésről lehet hallani.

A jelenlegi kínálatot végignézve az derül ki, ha hősünk összehoz egy ma élenjáró asztali gépet, azt egyrészt a nulláról kell felépítenie, mert egyetlen meglevő komponense se jó, beleértve a tápegységet is. Na jó, a házat megtarthatja. Másrészt azért a gépért, amely 3-4 év múlva még éppen használható lesz, ma 200-300 ezer forintot kell fizetnie. És ez még csak a gép. Amelynek azért kell erősnek lennie, hogy a nagy felbontású látványt előállítsa - de 3-4 évvel ezelőtt tán nem is létezett a "full HD" kifejezés, az 1920 x 1080 képpontos képernyő. Vagyis a 3-4 év múlva még éppen meg nem mosolygott géphez nagyméretű, sok képpontos képernyőt is kell vennie - majdnem ugyanannyiért, mint amennyibe a gép került. Ha kicsit előrelátóbb, akkor ez a képernyő egy full HD tévé lesz, számítógép-csatlakozóval, és akkor egy beruházással megússza. Igaz, a nappaliban működtethető, nagy teljesítményű és mégis csendes gép még vagy 80 000-rel többe kerül a különleges, csendes tápegység és ventillátor nélküli grafikus kártya miatt.

Ez rengeteg pénz.

De a beszerzés sem lesz könnyű. Ahogy a piac "beérett", kevesebb lett ugyan a márka, de nehezebb lett a tájékozódás. Annak a kevés márkának egyre jobban kell a vásárló pénze, ezért nem érdeke a precíz felvilágosítás. Szaksajtó? A papírújságokra nehéz idők járnak, a szakportáloknak sincs annyi pénzük, hogy az esetleg két hét terméktesztelés eredményéért, a maximum hat képernyőnyi cikkért kétheti honoráriumot fizessen. Minden tisztelet kijár a tesztelőknek, mégis nehéz két portál eredményeit összehasonlítani: mások a termékek, mások a körülmények, mások a módszerek. Kevesebb a megbízható beszerzési forrás (bolt), a megbízhatatlanságról pedig csak sikertelen vásárlással, vagyis pénzkidobással lehet tapasztalatot szerezni.

Ezek azok a tényezők, amelyek miatt a nagy teljesítményű asztali PC-k ideje lassan lejár.

Vegyen noteszgépet? Az legalább kicsi? Használja rajta a meglévő játékait, újakra ne is gondoljon többet? Nos, egy játékra alkalmas noteszgép, erős grafikával, nagy és finom képernyővel tényleg csak egyszer 300 ezer forintba kerül. Viszont az új játékokhoz célgépet (konzolt) kell majd vennie 100 ezerért, plusz játékonként 16 ezerért. Nem baj, a gyereknek is vesz szelídebb, olcsóbb darabokat...

Ezzel együtt ez a járhatóbb út. Itt is számolni kell azzal, hogy 3-4 év múlva teljesen újat kell majd venni, de noteszgépnél ez természetes. A nappaliba meg összespórol egy "HD Ready" tévére valót, az is szebb, mint a hagyományos. Pláne a konzolos játékokkal. És végre a DVD-k is teljes szépségükben látszanak majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.