Kikapcsolnak a valóságból

Ha költőiek akarnánk lenni, azt mondhatnánk: az értelem csatázott a szenvedéllyel tavaly a hazai számítógépes játékok piacán. A harcban a szenvedély győzedelmeskedett (olyan fizetős szerepjáték végzett az eladási lista élén, amely szenvedélybetegség-szerű függést is ki tud alakítani a játékosokban), de sikeresnek bizonyultak az "értelmes", erőszak nélküli újdonságok is.

WoW, WoW, FIFA - az eladási adatok alapján így fest a hazai játékpiac élmezőnye. Azon, hogy a FIFA-játék aktuális verziója ott van az élen, valószínűleg senki nem csodálkozik - hasonló rangsor évek óta elképzelhetetlen a legnépszerűbb futballszimuláció nélkül. A World of Warcraft előretörése viszont új fejlemény egy olyan országban, ahol a fizetős játékoknak eddig nem sok babér termett. A WoW némi trükközéssel, "csökkentett üzemmódban" ingyen is használható, egyébként azonban a részvételért fizetni kell, méghozzá havi díjas konstrukcióban. Ezzel a játékos elvileg a szerverhasználat árát fedezi (saját beállításaink, eredményeink, karaktereink és kellékeink valahol a virtuális térben, egy-egy központi számítógépen tárolódnak), ám a valóságos költségek alighanem köszönő viszonyban sincsenek a bevétellel, tekintve hogy a WoW a játékipar (és úgy általában a szórakoztatószektor) talán legjövedelmezőbb szigetének számít.

Ebben nyilvánvalóan szerepe van annak is, hogy az interneten játszható, sokszereplős szerepjáték nehezen eltéphető szálakkal köti magához az arra hajlamos játékosokat, akik aztán nem sajnálják a pénzt azért, hogy a fantasy világában egyre tökéletesebbekké és sebezhetetlenebbekké váljanak. Hogy ez egyeseknek meglehetősen sokat megér, arról a legegyszerűbben valamelyik online apróhirdetés-oldalon győződhetünk meg: egy-egy jól felépített WoW-accountért (vagyis egy figuráért, akinek a "bőrébe bújva", az ő képességeit használva szerepelhetünk a játékban) akár 50-60 ezer forintot is hajlandóak megadni a kissé elvakult rajongók. De ugyanerre utal az is, hogy az eladási lista második helyén szintén a WoW-hoz kapcsolódó terméket találunk: a WoW Gamecard egy ügyes feltöltőkártya, amellyel ki lehet hagyni a havi díj kicsengetéséhez egyébként szükséges bankkártyás fizetést.

A World of Warcraft sikerében talán nem is az anyagi vonatkozások a legelgondolkoztatóbbak, hanem az a tény, hogy itt egy olyan játékról van szó, amelynek meglehetősen kevés érintkezési pontja van a valósággal. A részvétel nem igényel különösebb kreativitást, és a koncentrálóképességen meg a megosztott figyelmen kívül aligha fejleszt bármit is, amire a való életben szükség lenne. (Egyes elméletek szerint a fiatalok éppen azért szeretik, mert a játék egy időre kikapcsolja őket a valóságból - ami persze nemcsak a WoW, hanem a létező világ kritikája is.)

Szinte az egész világon a karácsonyi szezon sztárja volt a Grand Theft Auto (GTA) 4, Magyarországon azonban csak a toplista nyolcadik helyéig jutott. Ebben nyilván honfitársaink szoftvermásolási hajlamának is szerepe van (meg annak, hogy a hazai piac mindig némi késéssel követi a nemzetközi trendeket), mert amúgy, például az internetes játékfórumok tanúsága szerint a GTA idehaza is meglehetősen népszerű. Valójában a nagy autólopás negyedik epizódja is szerepjáték, ám a sztorik és a szereplők adottak. A játék abban nő a versenytársak fölé, hogy ennek az előre megírt világnak bizonyos részeit a játékosok saját képükre formálhatják. Azaz ők dönthetik el, hogy milyen zenét hallgatnak, milyen autóval száguldoznak, és milyen emberi kapcsolatrendszert szövögetve élik az életüket Liberty Cityben. Ez az élet amúgy meglehetősen erőszakos (a cselekmény a szervezett bűnözés határvidékén zajlik), amire a játék dobozán a 18-as karika is figyelmeztet. (Ugyaninnen lehet leolvasni a problémamentes futtatáshoz szükséges hardverkövetelményeket is - ennek ellenére a PC-s verzió sokak számítógépén nem "hozta" ugyanazt az élményt, mint a konzolos változat: akadozott, vagy csak olyan beállításokkal futott problémamentesen, amelyek már látványosan viszszavesznek a grafikából.)

Nem lett tökéletes a nagy versenytárs Need for Speed új része, az Undercover sem, ennek ellenére a negyedik helyre került a tavalyi eladási listán. A jó eredmény egyrészt a játék relatív erőszakmentességének köszönhető (ami miatt jóval szélesebb a legálisan elérhető célcsoport), másrészt pedig a GTA-énál valamivel szerényebb hardverigénynek. Hardver alatt a játékok esetében természetesen a grafikus kártya értendő elsősorban. Számos család számára okozott kellemetlen pillanatokat karácsony estéjén az a tény, hogy egy átlagos, középkategóriájú, új vagy 1-2 éves PC-n a legújabb számítógépes játékok el sem indulnak, vagy élvezhetetlen minőségben, akadozva futnak. Ilyenkor sajnos csak a hardvercsere segít - így lesz a 12 ezer forintos ajándékból 36 ezer forintos kiadás (játék+grafikus kártya - és akkor még az utóbbit olcsón megúsztuk).

A tavalyi év talán legpozitívabb meglepetése játékfronton a Spore volt: a világot - a játékosok aktív közreműködésével - "újrateremtő" szoftver széles korskálán játszható, ötletes, nem kell benne öldökölni, és nagyon sokat lehet belőle tanulni. Az itthon az ötödik legkapósabbnak bizonyult Spore talán a játékgyártókkal is elhiteti, hogy olyan történetekkel is lehet sokat keresni, amelyekben nem folyik a vér, és nem törnek az autók - ez lenne az igazi fegyvertény.

A számítógépes játékok hazai toplistája

1. World of Warcraft: Wrath of The Lich King

2. World of Warcraft Prepaid Card

3. FIFA 09

4. Spore

5. Need for Speed: Undercover

6. The Sims 2

7. The Sims 2: Apartment Life

8. GTA 4

9. Call of Duty: World at War

10. Warhammer Online: Age of Reckoning Standard Edition

A játékosok nem sajnálják a pénzt, hogy a fantasy világában egyre tökéletesebbekké és sebezhetetlenebbekké váljanak
A játékosok nem sajnálják a pénzt, hogy a fantasy világában egyre tökéletesebbekké és sebezhetetlenebbekké váljanak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.