A protonok nem hazudnak

In vino veritas - borban az igazság. A latin közmondás tanúsítja, hogy már az ókori rómaiak is kedvelték, lakomáikon előszeretettel fogyasztották az istenek italát. A bor azóta is töretlen népszerűségnek örvend szerte a világban. A szenvedélyes gyűjtők akár hat számjegyű összeget is kiadnak egy-egy palack minőséginek vélt, régi nedűért.

Az viszont, hogy valójában mit is kaptak a pénzükért, mindeddig csak az üveg felnyitása után derülhetett ki. Mostantól viszont egy új eljárásnak köszönhetően sokkal könnyebben lelepleződhetnek a csaló árusok.

A technológiát egy francia atomfizikusokból álló kutatócsoport dolgozta ki Bordeaux-ban. A tudósok ennek segítségével közvetett módon, a palack kémiai összetétele alapján állapíthatják meg a bor korát. Az eljárás során a bedugaszolt üveget először egy speciális részecskegyorsító szerkezetben protonokkal bombázzák, majd ezt követően elemzés alá vetik a palack által kibocsátott röntgensugárzást. Ebből ugyanis - az egyes elemekre jellemző eltérő hullámhossz miatt - egyértelműen kiderül, hogy az alkotórészek (például a vas és a magnézium) milyen arányban találhatók a kérdéses üvegben.

Az így kapott kémiai jelsorozat egyedi jellegű: más és más attól függően, hogy hol és mikor készítették el az adott palackot. Ez pedig elegendő mennyiségű, meghatározott korú kontrollüveg esetén kiváló alapot ad az összehasonlításra, a bor évjáratának, ezzel együtt pedig minőségének meghatározására. A csalóknak tehát ezentúl minden kétséget kizáróan nehezebb lesz a dolguk. Ugyanakkor valószínűsíthető, hogy hamarosan megnő a kereslet a feketepiacon a régi borosüvegek iránt...

Csodát nem várhatunk az új módszertől - figyelmeztet Frittmann János borász. A 2007-ben az Év Bortermelője díjjal kitüntetett szakember szerint ez az eljárás belátható időn belül széles körben biztos nem fog elterjedni, vagy ha mégis, akkor sem lesz általános a használata. A mindennapi gyakorlatba való bevezetését nagyon megnehezíthetik a magas vizsgálati költségek, ezért várhatóan csak az igazán tehetős vásárlók, illetve a muzeális borok kedvelői fogják alkalmazni - véli Frittmann.

Hamisítások már a borfogyasztás hajnalán is előfordultak: az ókori Hellászban és a Római Birodalomban például törvény tiltotta a csalást. Magyarországon a tömeges visszaélések kora szerencsére már a múlté, hamisítások jelenleg csak az ágazat rendkívül kis szegmensét érintik. Ezek száma évről évre csökkenő tendenciát mutat, ugyanakkor a csalók a cukorcefrétől kezdve a különböző fajták összekeveréséig már számtalan trükköt kipróbáltak. A minőségi borok védelme érdekében ezért nagyon fontos, hogy hazánkban is szigorú jogszabályok védjék a termelőket.

Sajnos az emberek többségében még mindig él az a régi berögződés, hogy az Alföld területén csak pancsolt szeszeket állítanak elő - mondta Frittmann. Azt viszont csak nagyon kevesen tudják, hogy a kiskunsági borvidék homokos térszínein található a magyar szőlőültetvények 40 százaléka. Ezekből pedig a hegyvidéki területekhez hasonló kiváló borok készülnek - tette hozzá.

Valóban nemes a nedű?
Valóban nemes a nedű?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.