Bécs: teljes körű hulladékhasznosítás

Az osztrák szemétégető a korszerű hulladékkezelés mellett az olcsó távfűtéshez is hozzájárul.

Szeptemberben átadták Bécs negyedik szemétégetőjét, negyedmillió tonnás kapacitásával megoldották az egykori császárvárosban keletkező évi 820 ezer tonnányi hulladék teljes körű kezelését. Ám ennél többet is, hiszen a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak megfelelő létesítmény - három társával együtt - kiszolgálja a bécsi távhőellátást, összességében a hőigény egyharmadát biztosítva. Az önkormányzati tulajdonú, pfaffenaui égető a 270 ezer lakásból 50 ezret lát el, emellett jelentős mennyiségű, 65 gigawattórányi áramot is termel, amely szintén a város bevételeit gyarapítja.

Szükség is van rá, hiszen megtérülő, ám drága befektetésről van szó, az égető 220 millió euróba (majd 60 milliárd forintba) került. Ezt lényegében a lakosság fizeti majd ki, de az energiaértékesítésből származó bevételeknek köszönhetően ez sem jelent drámai díjnövekedést - fejtette ki a Népszabadságnak Reinhard Siebenhandl, a bécsi önkormányzat közterület-fenntartó részlegének vezetője. Hozzátette, egy bécsi lakos napi 55 eurós költekezéséből mindössze 0,7 százalékot tesz ki a szemétszállítás díja.

A létesítménnyel az osztrák tartományi kormányzat és a főváros igazodik az európai normákhoz, ugyanis a kontinens egyre több országában, Ausztriában így 2009-től tiltják a kezeletlen szemét tárolókban való lerakását. A kommunális hulladék elégetése hosszú távon a legkorszerűbb, legkörnyezetkímélőbb, egyben gazdaságos megoldás. A városhatáron belül felépített létesítmény olyannyira környezetbarát, hogy a kéményén át távozó füstlevegő károsanyag-tartalma 90 százalékkal alatta marad a megengedett határértéknek. Ezáltal a bécsi levegőtisztaság is javult. A beruházással szemben gyakorlatilag semmilyen lakossági tiltakozás nem volt, köszönhetően az 1999-től több éven át a legszélesebb körben egyeztették, majd 2002-ben megalkotott bécsi hulladékgazdálkodási stratégiai tervnek.

Sok egyéb mellett a komplex hasznosítás is hozzájárul az olcsó távhőszolgáltatáshoz, amely egy 100 négyzetméteres bécsi lakásban melegvíz-használattal együtt évente 600 euróba kerül. (Budapesten egy feleekkora lakásban ennek legalább a duplájába - a szerk.) Nem véletlen a döntéshozók azon elhatározása, hogy a távfűtés arányát a jelenlegi 30-ról mielőbb legalább 50 százalékra növeljék - mondta el lapunk kérdésére válaszolva Ulli Sima, a bécsi önkormányzat környezetvédelmi biztosa. Hozzátette, programjuk igazolta a távfűtés versenyképességét. Az új égetővel ugyan a környezetkímélő hulladékkezelés volt az elsődleges cél, ám a keletkező hő egy olyan melléktermék, amely a városi tulajdonú közműcégeken belül rentábilisan hasznosítható.

A bécsi példa Budapesten is aktuális, nálunk most formálódik egy hasonló, komplex hulladékhasznosítási program. Ám annak ellenére késésben vagyunk, hogy a városháza közműügyosztályának irányításával már 1992-1993-ban megszületett a második szemétégető megvalósíthatósági tanulmánya, a japán kormány finanszírozásával pedig részletes hulladékgazdálkodási tanulmány is készült. A 2015-2020 között felépülő második szemétégető a rákospalotaival együtt komoly hőtermelő kapacitást jelent majd, s letörheti a magas táv-hőárakat. A két égető kapacitása elegendő lesz az évi 800 ezer tonna kommunális hulladék hasznosítására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.