Migrén, Parkinson-kór, depresszió

Hazánk lakosságának 30-35 százaléka küzd, ha csak időlegesen is, különféle idegrendszeri betegséggel. Európában sem jobb a helyzet. A Magyar Idegtudományi Társaság idei konferenciáján Nobel-díjas kutató is elmondja véleményét a betegek kezeléséről.

A leggyakoribb idegrendszeri betegség a migrén, amely legalább 1,2 millió magyarnak okoz időről időre problémát - tudtuk meg Vécsei Lászlótól, a Magyar Ideg- és Elmeorvosok Társaságának elnökétől. Az orvosok emellett 70-80 ezer epilepsziást, 16-18 ezer Parkinson-kórost és 6-7 ezer sclerosis multiplexben szenvedő beteget kezelnek. Ugyancsak az idegrendszeri betegséggel sújtottak közé tartoznak a depressziósok is. Összességében 3-3,5 millió honfitársunknak jelent gondot az idegrendszer zavara.

Európában sincs másként. A vén kontinensen él 9 millió alkohol- és tiltottdrog-függő, huszonegymillió ingatag kedélyállapotú ember, illetve negyvenegymillió szorongásos zavarokkal küzdő európairól
is tudunk. Ötmillió ember demenciával küzd, hárommillió az epilepsziás, ugyancsak negyvenegymillió embernek okoz gondot a migrén. Parkinsonos 1,2 millió van Európában, skizofrén 3,7 millió.

Az Európai Agytanács (EBC) szakértői anyaga szerint az idegrendszeri betegségek teljes költségének becsült értéke 2004-ben Európában 386 milliárd euró volt, azaz lakosonként 829 euró. (A hazai adatok szerint nálunk ez a betegségcsoport évente 1300 milliárd forintnyi költséget jelent.) Ezek a kiadások - az európai társadalom öregedésével párhuzamosan - várhatóan folyamatosan nőni fognak.

Európában az idegrendszeri betegségek felelősek a korai halálozás miatt elveszett életévek 23 százalékáért, a rokkantságban töltött életévek 50 százalékáért. Európa 28 országának (az Európai Unió, valamint Izland, Norvégia és Svédország) 466 millió lakosából 127 millió ember érintett legalább egy idegrendszeri betegségben.

A Magyar Idegtudományi Társaság jövő heti konferenciáján - az egyik előadó Erwin Neher Nobel-díjas kutató - a legújabb eredményekre koncentrálnak. A Levodopa nevű szer például hatékonyan mérsékli a Parkinson-kór tüneteit sok betegnél, bár maga a betegség gyógyíthatatlan maradt. Sikerült azonosítani a migrénben kulcsszerepet játszó hírvivő molekulákat, köztük a szerotonint, s így új terápiás hatóanyagokat fejlesztettek. Ezek a gyógyszerek nem tudják meggátolni a migrénes fejfájás kialakulását, de sok beteg esetében nagyon hatékonyan csökkentik a tüneteket.

Vécsei László professzor szerint a hazai ellátórendszer gondjai nem különíthetők el a hazai egészségügy általános problémáitól. A szakemberhiány itt is tetten érhető: pszichiáterből és neurológusból jóval kevesebb dolgozik, mint amennyire szükség lenne. Az csak a szakorvosok áldozatvállalásának köszönhető, hogy a hazai betegek ellátása megfelelőnek mondható. Sokat javítana a helyzeten, ha a döntéshozók nemcsak a kardiológiai és a daganatos betegek ellátására figyelnének, hanem az idegrendszeri kórok kezelésére is.

Érzékeny szerv gyakori hibával
Érzékeny szerv gyakori hibával
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.