Kép a gépben, gép a képben

Az utóbbi évek legjelentősebb újítása a személyi számítógépek frontján kétségkívül az ASUS nevéhez fűződik: A tajvani cég az olcsó, kicsi és praktikus EEE-sorozattal forradalmasította a hordozható számítástechnikát, stratégiaváltásra kényszerítve az összes konkurens gyártót. A két éve tartó PC-forradalom azonban láthatóan nem ért még véget: javában zajlik a hagyományos asztali, illetve hordozható számítógépek újragondolása.

A trendformáló újdonságok nagy része most is a tajvaniak fejlesztőműhelyéből kerül ki. Ilyen termék(kategória) lehet az állítólag már gyártásra érett, heteken-hónapokon belül a boltokba kerülő KeyboardPC. A hagyományos teljes billentyűzetbe integrált számítógép kívülről egy egyszerű billentyűzetre hasonlít, ám van rajta egy új elem is: a klaviatúra jobb szélén találunk egy 4,3 hüvelykes képátlójú érintőképernyőt. A megoldás számos előnnyel kecsegteti a felhasználót: a hordozható készüléken nagyon kényelmes az írás, mindenhol saját billentyűzetünkkel dolgozhatunk, az érintőkijelző jól pótolja az egeret (is), az eszközt bármilyen monitorhoz közvetlenül csatlakoztatni lehet (akár vezeték nélkül is). Ráadásul mindez összességében kisebb és könnnyebb, mint egy laptop, sőt állítólag olcsóbb is.

Szintén még az idén megjelennek az üzletekben a netbookárú (és -formátumú) tabletPC-k. Ezek elforgatható, illetve a billentyűzetről leválasztható - azaz gép a képben üzemmódú - érintőképernyővel készülnek, ami egyes grafikai alkalmazásoknál, prezentációk futtatásakor, illetve például az oktatásban is nagyon hasznos lehet. Jól használható tabletek már ma is léteznek, de csillagászati áron - az olcsó alternatíva megjelenése itt is drámai változásokhoz vezethet. (H. M.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.