Világcsoda lehet a Balaton

Bolygónk 261 természetes képződményére lehet voksolni a világ hét természeti csodája szavazáson. A jelöltek között van a Balaton.

A természeti csodák kiválasztását az építészeti káprázatok kiválasztása alapozta meg. A 2007-es A világ hét új csodája szavazás sikerén felbuzdulva indították el ugyanis a szervezők tavaly a világ hét fő természeti csodájának a kiválasztását. Az egész mögött Bernard Weber svájci üzletember áll, aki azért kezdeményezte az első akciót, mert az ókori világ hét csodájaként nyilvántartott létesítményekből mára már csak az egyiptomi Kheopsz-piramis áll, és úgy gondolta, hogy az elmúlt évszázadokban is alkotott olyan építményeket az emberiség, amelyek a csoda kategóriájába sorolhatók.

Így derült ki 2007 közepén, hogy a ma élő emberek szerint a világ hét új csodája a következő: Chichen Itza maja piramisa, a római Colosseum, Machu Picchu perui romváros, a Megváltó Krisztus szobra Rio de Janeiróban, a kínai nagy fal, a jordániai Petra sziklavárosa és az indiai Tádzs Mahal.

Bernard Weber szerint a világ hét természeti csodájának kiválasztásánál a fő cél az, hogy felhívják az emberek figyelmét ezen látnivalók fokozott védelmének a szükségességére. Azaz nem közvélemény-kutatásról, hanem inkább egy világméretű értékmentő kampányról van szó. Korábbi cikkünkben azt írtuk, reméltük, hogy a Hortobágy is rákerül a csodajelöltek listájára. Nem került rá.

Magyarországról a Balaton van a listán. Illetve érdekeltek vagyunk a folyók között is, hiszen a Duna is a jelöltek között szerepel. A Balaton mellett a tavak között a szlovén Bledi-tó is jelölést kapott, de a listára került például Európa legmagasabb pontja, a Mont Blanc, vagy éppen a görögök szent hegye, az Olümposz.

A szervezők reményei szerint a voksolásban legalább egymilliárd szavazó vesz majd rész, akik 2009. július hetedikéig nyilváníthatnak véleményt. A voksolóknak regisztrálniuk kell magukat, így próbálják a szervezők megakadályozni, hogy valaki kétszer szavazzon. A zsűri Federico Mayor, az UNESCO volt főigazgatójával az élen választja ki júliusban a döntősök 21-es listáját. (Szavazni a www.new7wonders.com oldalon lehet - mindenki hét természeti csodát jelölhet meg.)

A világ hét természeti csodáját a szavazás következő körében választják ki 2011-ig - ezúttal a világhálón, telefonon és faxon is lehet majd voksolni.

Az interneten szavazhatunk a magyar tengerre
Az interneten szavazhatunk a magyar tengerre
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.