Így lettem zenekalóz

A nagy kiadók sokat panaszkodnak és értetlenkednek az internetes zenecserebere népszerűsége miatt. Pedig körülnézhetnének a saját házuk táján is: a legális alternatívának szánt fizetős online zeneboltok - ahogyan az alábbi történetből is kitűnik - irracionális árú és bonyolultságú szolgáltatásaikkal maguk is az ingyenzene felé terelik a felhasználókat.

Hősünk harmincas éveiben járó, törvénytisztelő családapa. Internetes zenét többnyire a YouTube-on és a hasonló rendeltetésű, de kizárólag audiofájlokat megosztó Radioblogclub.com-on fogyaszt, fájlcserével ritkán foglalkozik. Mindezt csak azért bocsátjuk előre, hogy az olvasó lássa: nem tipikus zenekalózról van szó, hanem egy egyszerű, átlagos felhasználóról.

Történt, hogy a karácsony előtti napokban mesénk főszereplője szembesült a fájdalmas ténnyel: a CD-t, amit egy kedves ismerősének szánt ajándékba, már évek óta nem árulják. Nagy nehezen azért mégis rábukkant valahol: az egyik távközlési cégcsoporthoz tartozó online zeneáruházban. (Itt - hogy a témában teljesen tájékozatlanok is értsék - digitális formában rögzített és tömörített zenét, vagyis hangfájlokat árulnak.) Megfelelőnek tűnt az ár is: a számok darabja az éppen érvényes akcióban 240 forintba került, vagyis a 11 dalt tartalmazó albumért 2640 forintot kértek - nagyjából ugyanannyit, mint amennyibe a lemez a boltban kerülne, ha lehetne kapni. (Az említett shopban akción kívül a legtöbb dal ára 350 forint, azaz egy átlagos, mostanában megjelent lemez letöltve akár drágább is lehet, mint ha CD-n vásárolnánk meg.)

A lehetőségek mérlegelése után megszületett az elhatározás: az albumot le kell tölteni. Ez azonban a valóságban bonyolultabb volt, mint gondolnánk. A letöltést hosszadalmas, a legtöbb személyes adatra kiterjedő internetes regisztráció előzte meg (annak ellenére is, hogy hősünk a szóban forgó cégcsoport mobiltelefonos és e-mail-szolgáltatását használja, vagyis az összes adata megvan már a cégnél, és ezt - például az e-mailezéshez szükséges felhasználónév és jelszó kérésével - könnyedén ellenőrizni is lehetne). A körülbelül negyedórás regisztráció és a mailben megkapott hozzáférés beélesítése után következhetett a fizetés. Természetesen ez sem működik egyszerűen, azaz szó sem lehet például arról, hogy a letöltött számok árát mondjuk a következő havi mobilszámlához csapják...

A bankkártyaadatok megadása után végre megkezdhette a kiválasztott számok letöltését. A vásárlási folyamat elindításától a fájlok megérkezéséig nagyjából fél óra telt el.

Emberünk ezen a ponton elégedetten dőlt hátra: a zenéket kiírta egy pendrive-ra, és úgy érezte, hogy kezében a tökéletes ajándék. Az igazi meglepetés akkor érte, amikor a biztonság kedvéért megpróbált belehallgatni, és kiderült, hogy olyan, digitális másolásvédelemmel ellátott hangfájlokat kapott a pénzéért, amelyeket ésszerű feltételekkel (azaz újabb regisztrációs lépések, név- és jelszó-kombinációk stb. nélkül) csak azon a gépen tud meghallgatni, amelyiken a letöltést elvégezte - ilyesmit pedig normális ember nem ad ajándékba.

Ezzel csupán annyi a gond, hogy a vásárlást megelőzően semmi nem figyelmeztet rá, hogy korlátozott felhasználhatóságú zenéket kapunk. Ráadásul (bármilyen, hasonló értékű adatállományal, például egy DVD-n rögzített filmmel összehasonlítva) már a zenei CD is egy túlárazott vagy legalábbis megmagyarázhatatlan árképzésű termék. Igaz, legalább megvan az az előnye, hogy a megvásárlás után szabadon használhatjuk, a rajta lévő állományokat másolhatjuk, küldhetjük stb. Ám ha ugyanezért a pénzért (vagy drágábban) az online zenekereskedelem csupán értéktelenebb árut ad, nem lehet csodálkozni rajta, ha nem tolonganak érte a vevők.

Epilógus:

Hősünk végül is megoldotta az ajándékozás problémáját, mégpedig az internet segítségével. Letöltötte a RealPlayer nevű ingyenes médialejátszó programot (a művelet elején gondosan beikszelve azt az opciót, hogy a szoftver a YouTube-ról is tudjon felvételeket rögzíteni). Ezután a YouTube-n megkereste a kérdéses dalokat, és lejátszás közben egyetlen egérkattintással másolatot készített róluk a gépén. Végül letöltötte a FormatFactory nevű, szintén ingyenes konvertálóprogramot, amivel mp3-formátumúvá lehet alakítani a YouTube-ról lementett számokat. Az alig negyedórás procedúra végén ott sorakoztak a számítógépén a megfelelő minőségű hangfájlok, méghozzá egyetlen fillér kiadás, és egyetlen illegális cselekmény nélkül (a magáncélú, nem profitszerzési célzatú letöltés legálisnak számít).

Így lett belőle - a kiadók megfogalmazásával élve - zenekalóz. Pedig csak egy albumot szeretett volna adni valakinek karácsonyra.

Túl sok időt és pénzt igényelnek az online zeneboltok
Túl sok időt és pénzt igényelnek az online zeneboltok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.