Otthoni szórakoztató-központ PC-ből

Bár szinte minden lakásban van már számítógép és internet, még nagyon kevesen használják azt igazi médiaközpontként, pedig bizony nagyon megéri.

Annál is inkább, mert már az asztali gép mellett sokan használnak laptopokat és mobilinternetet, s közben rendszeresen előforduló probléma, hogy ez vagy az épp nincs fent a laptopon. Ha azonban home szerverként is használjuk a PC-t, akkor ez sem lehet probléma, miközben a számítógép egy központi szórakoztató egységgé válik. Mindehhez pedig nem kell más, csak egy szoftver és a gyors internet. Előbbit viszont helyettesíthetjük némi szakértelemmel.

A képeket, videókat, zenéket első lépésként érdemes valamilyen megosztott meghajtón tárolni, hogy több gépről, vagy akár a nappaliban elhelyezett hálózati lejátszóról is elérhetők legyenek. Ha így teszünk, akkor a PC máris odakerülhet a nagy képernyős tévé mellé, ha esetleg közösségi megtekintésre vagy zenehallgatásra volna szükség - ami nem életszerűtlen szituáció. Ha ez a PC nemcsak otthoni hálózatra van kapcsolva, de akár közvetlenül, akár valamilyen szerveren keresztül csatlakozik az internethez, akkor a zenékhez, videókhoz, képekhez bárhol, bármikor hozzáférünk mondjuk egy laptoppal, ha az szintén csatlakozik a netre. De mindennek előnyeit kihasználhatjuk a munka vagy a tanulás területén is: fontos dokumentumaink itt mindig rendelkezésre állnak, letölthetők, frissíthetők és módosíthatók, legyen az excel tábla, word dokumentum vagy épp egy prezentáció.

A hálózati meghajtók és könyvtárak létrehozása nem nagy ügy, de tény, hogy kíván némi rendszergazdaszerű szakértelmet, s a beállításokhoz így egy átlag tudású felhasználónak mozgósítania kell az ismeretségi körét annak érdekében, hogy minden működjön. S ugyanezt kell tenni egy esetleges internetzavar vagy üzemzavar esetén.

Hacsak nem használunk egy olyan programot, amely automatizálja ezeket a funkciókat, és kezelhetővé, könnyen beállíthatóvá teszi a rendszert. Ilyen például a Microsoft első otthoni szerverterméke, a Windows Home Server, de számos más gyártó is nyújt hasonló megoldásokat. Ez egyrészt időről időre készít mindenről biztonsági mentést, de segítséget nyújt a hálózat biztonságos konfigurálásában, mindezt egyszerűen és "bolondbiztosan". Igaz, angolul tudni kell hozzá, de elég alap-szinten. Sajnos egyelőre a Microsoft terméke a kiskereskedelemben csak előre telepítve, géppel együtt kapható, leginkább abban különbözve a windowsos PC-től, hogy nem lehet hozzá beviteli eszközöket és monitort csatlakoztatni. Cserébe úgy tervezték meg őket, hogy kisméretűek legyenek és az energiafogyasztásuk se legyen nagy. Ugyanakkor a tárolókapacitást nagyra vették a megosztott állományok és a biztonsági mentések számára. Más megoldásokkal azonban nincsenek ilyen korlátok - másfajták persze vannak.

A rendszerhez csatlakozó felhasználók mindegyike kap egy személyes mappát - felhasználónevet és jelszót -, ahová a megosztani kívánt állományait másolhatja. A mappákat jelszóval is lehet védeni akár, illetve különféle jogosultságok rendelhetők hozzájuk - minden új felhasználó megadásakor a kezelőfelületen meg kell adnunk, melyik megosztott könyvtárakhoz engedünk hozzáférést.

Zenéinkhez, videóinkhoz, képeinkhez bárhol, bármikor hozzáférhetünk
Zenéinkhez, videóinkhoz, képeinkhez bárhol, bármikor hozzáférhetünk
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.