Biobankot kap a mangalica
A "mangalicatermékek versenyképességének javítása komplex vizsgálati portfólió felhasználásával" című pályázat hozzájárul majd a mangalica alapanyagokból készült termékek versenyképességének növeléséhez - nyilatkozta lapunknak Micsinai Adrienn, a konzorcium vezetője. E cél elérése érdekében a mangalica genetikai állományának részletes felmérését tervezik, illetve egy gén- és szövetbiobank létrehozását. Mindez segíthet a hungarikum fajtavédelméhez szükséges jogszabályi környezet kialakításában, illetve a hamisítások kiszűrésében.
Első lépésként egy biobankot alakítanák ki, amely az egyes állatokból származó szövet- és vérmintákat tartalmazza. A szakember szerint kellően nagyszámú minta megfelelő rálátást nyújthat a fajta genetikai hátterének megértéséhez, lehetőséget adhat az egyes fajták összehasonlításához. Az így szerzett DNS-mintákból reprodukálható a különleges, betegségekkel szemben ellenálló mangalica genomja, amelynek segítségével fel lehet kutatni az egyes fajtakülönbségek genetikai hátterét. Az eredmények arra is használhatók lesznek, hogy a mangalicatermékek eredetiségét igazolják. Lehetővé válik az is, hogy a mangalicavérvonal - akár kevert formában is - kimutathatóvá váljon egy-egy termékből.
A nyertes konzorciumban tag Biomi Kft. ügyvezetőjeként dolgozó Micsinai Adrienn szerint további kutatási lehetőségeket jelent a mangalicaszalonna tulajdonságainak felderítése. Így vélhetően megválaszolhatóak lesznek azok a kérdések, amelyekre eddig még senki sem tudott válaszolni a szakirodalomban: szignifikánsan különbözik-e a mangalica szalonnája más fajtákétól, illetve van-e ennek valamilyen - a jelenlegi feltételezéseknek megfelelő - egészségmegőrző hatása?
A program további fontos célkitűzése, hogy felderítse, a fogyasztók általában hogyan viszonyulnak a mangalicából készült ételekhez, milyen "értéktöbbletet" jelentenek számukra ezek a termékek.