Szökik a másodperc 2009-ben

2009 első órája a szokásos 3600 másodperc helyett 3601 másodperc lesz. A szökőmásodperc beiktatását a Föld valós forgása és az atomórák által mért idő eltérésének kiegyenlítésére alkalmazzák.

Földünk forgása lassul, átlagosan 2 ezredmásodperccel késik naponta. A párizsi székhelyű Nemzetközi Földforgás és Referenciarendszer Szolgálat (International Earth Rotation and Reference Systems Service, IERS) nevű intézmény 1972 óta a szökőmásodpercekkel tartja kordában a Föld forgása és az atomórák által mért világidő (UTC) közötti különbséget. Tudósok szerint, ha nem szinkronizálnánk a két időt, úgy 900-1000 év múlva a csillagászati dél délután 1 óra körül következne be, ami elfogadhatatlan. 1972 óta összesen 22 szökőmásodperccel egyenlítették ki a késést - legutóbb 2005 végén volt erre szükség. Most a 23. jön.

A Föld forgásának változását elsősorban az árapály jelensége okozza, de más jelenségek is hozzájárulnak. Némely jelenség oka ma még nem ismert, és az árapály sem okoz egyenletes lassulást, éppen ezért a szökőmásodperceket nem lehet ütemezni - írta meg az űrvilág.hu honlap.

Fontos megjegyezni, hogy a szökőmásodpercet az egész Földön ugyanakkor iktatják be, tehát nem az egyes zónaidők szerinti éjfélkor! A támpont Greenwich: itt Szilveszter éjszakáján 23 óra 59 perc 59 másodperc után még nem az éjfél következik, hanem 23 óra 59 perc 60 másodperc. Csak az ezt követő másodpercben kezdődik majd az UTC szerinti 2009-es esztendő, ekkor lesz január 1-je 0 óra 0 perc 0 másodperc. Mi magyarok a nevezetes pillanatban már 2009. január 1-jét írjuk, óráink hajnali 1 órát mutatnak. Tehát nálunk az új év első órája 3601 másodpercből áll majd.

Azt nem tudhatjuk, hogy a mostani alkalom után mikor jön el a következő szökőmásodperc.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.