Globális CO2-térkép 705 kilométer magasból

Az emberi eredetű, légköri szén-dioxid-többletet Európa legsűrűbben lakott körzete fölött német kutatóknak sikerült először láthatóvá tenni. (Népszabadság, 2008. 5. 29.) Az elemzést az Európai Űrkutatási Ügynökség műholdja, az Envisat képalkotó spektrométerével végezték a 2003-2005 között gyűjtött adatok alapján.

Ennél is nagyobb érdeklődést váltott ki a közelmúltban a NASA egyik kaliforniai kutatócsoportja az első globális CO2-térképek közlésével. A legfontosabb üvegházi gáz időbeli változásait - vagyis eloszlását és mozgását - a földi légkörben 8 km magasságban ma már videón is nézegethetjük.

Az Aqua műholdon elhelyezett légköri infravörös spektrométer (AIRS) 2378 - főleg infravörös és négy látható - hullámhosszon méri a légkör különböző rétegeinek hőmérsékletét. A CO2-tartalmat ezekből a nagyon pontos hőmérsékleti profilokból számítják ki.

Összhangban az előző eredményekkel, e mérések is megerősítették a légköri CO2-tartalom és a nagy szennyezőforrások közötti kapcsolatot. A vártnál is több a CO2 az északi féltekén a szárazföld nagyobb részaránya, így a sokkal több és erősebb forrás miatt. A gázt a mérsékelt övi "meleg szállítószalagok" juttatják a felső régiókba; szétterjedése a ciklonok és futóáramlások mozgásával kapcsolatos. Bár a legerősebb szén-dioxid-övezetek mindkét féltekén a 30-40 szélességi fokok között találhatók, az óránként megújuló CO2-térképek jelzik a nagy különbségeket.

Az új adatokkal javíthatók lesznek a kémiai "transzportmodellek", amelyekkel eddig a szén-dioxid-források és -nyelők változásait és a gáz áramlását írták le.

Jövő januárra tervezik a Karbon Obszervatórium (OCO) felbocsátását. Méréseit az AIRS adataival kombinálva az alsó légköri szén-dioxid eloszlását is meghatározhatják, ezzel is javítva a melegedési prognózisokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.