Kutyából farkas

Az észak-amerikai farkasokba szorult némi kutya - állítják kaliforniai genetikusok. A kutyafélék családját vizsgáló tudósok szerint a fekete bundájú farkasok színe a háziasított kutyáktól ered.

A kutyákat a szürke farkasból (Canis lupus) háziasították, de még nem tisztázott, hogy hol és mikor történt mindez. Az is vitatott továbbá, hogy az egyes modern kutyafajtákat milyen rokoni szálak fűzik vad társaikhoz. Egy kaliforniai kutatócsoport most ezekre a kapcsolatokra próbált fény deríteni DNS-csipek használatával. A csipek segítségével mintegy 35 ezer genetikai variációt képesek megvizsgálni, és így felfedni az állatok közötti genetikai hasonlóságokat. Az eddigi eredmények szerint a kutyák legközelebbi rokonai a Közel-Keletről származó farkasok. Lehet, hogy más régiókban is háziasították a kutyákat, mindenesetre ennek nem maradt genetikai nyoma a modern fajtákban.

A kutatócsoport azt is vizsgálta, hogy a farkasok hordoznak-e olyan géneket, melyek a kutyáktól kerültek vissza a vadonba. A fajok keveredésének jelét pedig megtalálták a fekete bundájú farkasoknál, melyek mindegyike hordozza az először kutyákban felfedezett fekete színért felelős génmutációt. A csoport ráadásul bizonyítani is tudja, hogy ez a változat kizárólag a kutyákra volt jellemző és a közelmúltban került át a farkasokba.

A fekete farkasok Európában és Ázsiában igencsak ritkák, mivel itt a vadon élő farkaspopulációk annyira összezsugorodtak, hogy az elmúlt néhány ezer évben alig kerültek kapcsolatba kutyákkal. Észak-Amerikában azonban más a helyzet: a Yellowstone Nemzeti Parkba viszszatelepített farkasok fele fekete.

A farkasoknál a fekete szín elterjedése arra utalhat, hogy valamiféle evolúciós előnnyel jár a sötét bunda. Tudósok szerint a feketeségért felelős gén mutációja az immunrendszer működését is befolyásolja, ám arra nincs bizonyíték, hogy a fekete kutyák védekezőrendszere erősebb lenne. A környezetbe való beolvadás sem igazán számít, a kutatócsoport nem talált semmilyen összefüggést a bunda színe, a sikeres vadászatok aránya és a lakókörnyezet között. Az egyetlen magyarázat a mutáció elterjedésére az lehet, hogy nőstények szívesebben választanak maguknak fekete párt. És valóban, a Yellowstone park nyilvántartása szerint a szürke nőstények gyakrabban párzanak fekete bundájú hímekkel.

Hódító szín
Hódító szín
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.