Ambíciózus európai klímacsomagot!

Negyvenegy kelet-közép-európai, éghajlatpolitikával foglalkozó szervezet szólította fel kormányait, hogy támogassák egy ambiciózus európai éghajlatvédelmi csomag elfogadását - még az idén. Az Európai Uniónak ugyanis történelmi felelőssége miatt vezető szerepet kell vállalnia az éghajlatváltozás elleni küzdelemben és a nemzetközi éghajlatvédelmi tárgyalásokon.

A zöldek aktivitásának az a magyarázata, hogy a kelet-közép-európai országok energia terén súlyosan kiszolgáltatottak a külföldi erőforrásoknak. Éppen ezért életbevágó lenne a régió országai számára, hogy a szén-alapú gazdaságot egy fenntartható és önfenntartó energiagazdálkodás váltsa fel. A hatékonyság révén csökken az energiaigény, növekszik a versenyképesség és a lakosság terhei, napi kiadásai is csökkennek. Nagyon fontos az EU-kibocsátás-kereskedelmi rendszerében (EU-ETS) való részvétel is, és a teljes aukció bevezetése 2013-tól. Több független tanulmány kimutatta ugyanis, hogy az aukció bevezetése nincs jelentős kihatással a lakosság pénztárcájára. Ugyanakkor az aukció révén valósul meg a "szennyező fizet elv", vagyis így biztosított, hogy a kibocsátási egységekből származó jövedelem további éghajlatvédelmi intézkedéseket szolgálhat.

A civil szervezetek arra is buzdítják kormányaikat, hogy használják ki az európai energia- és klímacsomagban lévő eszközöket munkahelyteremtésre, a lakosság életminőségének és a gazdaság versenyképességének javítására és induljanak el egy alacsony szénigényű gazdaság kiépítése felé.

"A késlekedés komolyabb károkat, sokkal nagyobb kiadásokat fog jelenteni a társadalom és a gazdaság számára, mint a szükséges lépések költségei most" - állítja Bozsó Brigitta, az Energia Klub éghajlatvédelmi programvezetője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.