Habkönnyű magyarázat

A harmadik osztrák bőrgyár is komoly lépést tett a Rába vízminőségének javításáért - örvendezett a magyar zöldtárca annak hallatán, hogy 1,2 millió eurós beruházással a wallsdorfi üzem 90 százalékkal csökkentette a folyóba jutó naftalin-1,5-diszulfonát mennyiségét.

A cserzésnél használt új anyaggal kiválthatják a korábban használt vegyszert, illetve a tisztítóberendezés korszerűsítésével a szennyezést is nagymértékben vissza tudják fogni. A javulást az osztrák szövetségi környezetvédelmi hatóságok mérései és elemzései is alátámasztják. A magyar zöldminisztérium szerint ez az osztrák lépés a határozott magyar fellépés eredménye. A wollsdorfi cég persze újra elismételte évek óta hangoztatott véleményét, miszerint a Rába habzásáért nem a naftalin-1,5-diszulfonát a felelős, mert ennek a vegyületnek nincsenek habképző tulajdonságai.

Ilyen vélemény hallatán az emberben önkéntelenül is kérdések merülnek fel. Ha a vegyszernek nincs köze a habhoz, akkor miért költöttek a fejlesztésre 1,2 millió eurót? Miért építenek újabb szennyvíztisztítókat? Ha tudják, hogy mitől habzik a Rába, akkor miért nem mondják el a hatóságoknak, és miért nem tesznek ellene? Tudja egyáltalán bárki ebben az ügyben, hogy mi az igazság, vagy mindenki védi a maga vélt igazát és ködösít? Azaz, habosít!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.