Új szer a drogpiacon

Agresszivitás, eufória, érzéketlenség és növekedő szexuális teljesítőképesség. Többek között ilyen hatásokat vált ki fogyasztójából egy Németországban forgalmazott, tilidintartalmú fájdalomcsillapító gyógyszer.

Annak ellenére, hogy számos szakmai szervezet már két évvel ezelőtt elkezdte kongatni a vészharangokat az orvosság használatának váratlan mellékhatásai miatt, eddig nem vették komolyan a figyelmeztetéseket. A fiatalok körében viszont nagyon hamar elterjedt az új szer híre, ami oda vezethet, hogy hamarosan hivatalosan is drognak minősítik majd a tilidint.

A 18 éves Alen pontosan emlékszik a tilidinnel való első találkozására. Egy évvel ezelőtt történt, amikor épp ünnepelni készült a barátaival. Az ő tanácsukra vett be tíz cseppet a keserű, fémes ízű szerből. Húsz perccel később már felszabadultnak és boldognak érezte magát. Az euforikus állapot azonban gyorsan tovaszállt, és helyette izgatottság lett úrrá a fiún.

Alen eleinte csak egyszer, később viszont már akár négy alkalommal is bevett naponta az anyagból. Szervezete folyamatosan hozzászokott a tilidinhez, és függővé vált. A fiú azonban nemcsak a "kedvező" következményekkel szembesült: hónapokon keresztül szenvedett a szer rendszeres fogyasztásakor fellépő mellékhatásoktól: az émelygéstől és a szédüléstől. Alen végül egy hat hétig tartó elvonókúra után végleg búcsút mondhatott szenvedélyének. A srácnak szerencséje volt - mondja Alen mentora, Jürgen Schaffranek. A tilidin ördögi köréből kitörni ugyanis sokkal nehezebb, mint például leszokni a heroinról - teszi hozzá.

Alen esete korántsem tekinthető egyedinek. A főként 15 és 25 év közötti fiatalokból álló fogyasztói réteg a tökéletes drogot látja a tilidinben, amelyhez könnyen és gyorsan hozzá lehet jutni. (A dílerek általában egy eurót kérnek a szer milliliterjéért.) Különösen a főváros környéke, valamint Hessen, Türingia és Szász-Anhalt tartományok sorolhatók a tilidin által leginkább érintett területek közé. Ennek köszönhető, hogy Németországban jelenleg a cannabis után ez az anyag foglalja el a második helyet a legkeresettebb tudatmódosító szerek listáján.

Az orvosok gyakran írnak fel vényre tilidintartalmú fájdalomcsillapítókat, elsősorban rákbetegeknek és reumásoknak. A függők ezt ki is használják: a Berlinben tavaly lefoglalt 2480 hamis recept több mint 90 százaléka ilyen hatóanyagú gyógyszerre vonatkozott. Akadnak azonban olyanok is, akik még ennél is továbbmennek, csak hogy megszerezzék az adagjukat. A rendőrség számos olyan esetről tud, amikor kifejezetten a tilidin miatt törtek be patikákba. Ezeket a bűncselekményeket a hatóságok szerint többnyire a szer hatása alatt álló, bandákba verődött török, arab, bosnyák és albán származású tinédzserek követik el. Az egyik ilyen csapatot már jól ismerik: ők minden alkalommal az utcai csatornafedeleket használják a gyógyszertárak kirakatainak bezúzásakor.

A tilidinfronton zajló események súlyossága már több politikus figyelmét is felkeltette. A szociáldemokrata Gisela von der Aue például azt javasolja, hogy a tilidinre is terjesszék ki a drogtörvény hatályát. Nem várhatunk tovább, a problémát minél előbb meg kell oldani - mondja a képviselő. Egyes források szerint a német parlament várhatóan még az ősszel napirendre veszi az ügyet.

A morfiumnál enyhébb hatású, kémiailag az opiátcsoportba tartozó tilidin itthon szerencsére még csak potenciális veszélyforrást sem jelent, hiszen Magyarországon jelenleg egyetlen olyan gyógyszer sincs törzskönyvezve, amely tilidint tartalmazna - tudtuk meg dr. Zacher Gábor toxikológustól, a Péterfy Sándor Utcai Kórház főorvosától.

A tilidin képlete
A tilidin képlete
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.