Ami a netbookokból kimaradt

A kisméretű, viszonylag olcsó és könnyű netbookok egyre nagyobb hányadot szereznek meg a mobilszámítógépek piacából (Magyarországon a részesedésük már meghaladja a 25 százalékot). A népszerűségük jogos, ugyanakkor sokan csak a vásárlás után jönnek rá: az "ultrahordozhatóság" bizonyos technikai kompromisszumokkal is együtt jár.

"Nagyon hiányzik az optikai meghajtó" - ez a hozzászólás meglehetősen gyakran fordul elő a különféle netbookok használhatóságát tárgyaló levelezőfórumokon. Nem véletlenül: annak érdekében, hogy a készülék kicsi és könnyű legyen, néhány megszokott elemet kihagytak belőle, és a CD- vagy DVD-olvasó (illetve -író) az összes típusnál erre a sorsra jutott. USB-porton keresztül természetesen lehet külső meghajtót csatlakoztatni a géphez, ám ezzel csak szaporítjuk a kompromisszumok sorát. Egyrészt egy újabb készüléket kell magunkkal cipelnünk, másrészt pedig a számítógép sokszor nem ismeri fel automatikusan a kívülről csatlakoztatott perifériát, és akkor még a tízezer forint fölötti pluszköltségről nem is beszéltünk. Ráadásul az USB-kapcsolaton keresztül az eszköz általában lassabban olvas és ír, mint ha a gépházon belül lakna, és közvetlenül az alaplapra lenne kötve.

A népszerűségnek ára van
A népszerűségnek ára van

Sokszor szerepel a panaszos hangú hozzászólásokban a megfelelő színvonalú videokártya, illetve az S-video-kimenet hiánya. Előbbi a játékok élvezetes futása, utóbbi (például filmnézéskor) a számítógép tévére kötése miatt lehet(ne) fontos. Tény, hogy a netbookokat elméletben nem kifejezetten ezekhez az alkalmazásokhoz ajánlják, ám a gyakorlat másképp működik: az átlagos felhasználó ma már munkára és szórakozásra is igyekszik használni a gépét, és mindegyik funkciónál elvárja az elfogadható színvonalat.

A könnyű számítógépeket (a tömeg, illetve az áramfogyasztás csökkentése érdekében) merevlemez helyett néha flashmeghajtóval szerelik. Ennek a fentieken túl is van néhány szembetűnő előnye (például jól bírja a rázkódást, zajtalanul működik, kis helyet foglal), de akadnak hátrányai is. Ilyen lehet például, hogy az írási és olvasási sebessége jellemzően lassabb, mint a merevlemezé - ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy nehézkes az operációs rendszer feltelepítése, és a már telepített alkalmazások futtatása is szerényebb tempójúnak bizonyulhat, mint amit a merevlemezes gépeknél megszoktunk.

A kis képernyő a nem jól látóknak, a szintén apró és így-úgy átszabott billentyűzet a vakon gépelőknek jelenthet gondot. Olykor még a kis tömeg is problémaforrás lehet: ahogy az egyik fórumozó írta, "rendszeresen visszafordulok az ajtóból azzal, hogy otthon felejtettem, pedig ott van a táskámban, csak nem érzem".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.