A szépség és a szörnyeteg

Arany, hialuronsav, kollagén. Eddig ezeket az anyagokat használták leggyakrabban az ajkak feltöltéséhez, teltségük fokozásához. Most viszont úgy tűnik, felütötte fejét a konkurencia, méghozzá a láb visszereinek képében.

Az új módszert egy Bécsben praktizáló plasztikai sebész, Doris Grablowitz dolgozta ki. Az eljárás lényege, hogy helyi érzéstelenítést követően kiveszik a páciens lábából az egyik megnagyobbodott visszércsomót, majd azt felvágják apró csíkokra. Az így kapott anyagot végül egy vékony tű segítségével ültetik be az ajkakba.

Az ajkak megvastagítására, eredeti állapotuk helyreállítására már többféle implantátumot is kipróbáltak a szakemberek. Sok anyag - például az aranyból készült merevítő szálak - alkalmazása esetén is komoly problémák állhatnak elő: szervezetünk gyakran nem fogadja be az idegen testeket, és kilöki azokat. A beültetést követően a száj szövetei burjánzásnak indulhatnak, és különféle nagyságú, kellemetlen kinézetű csomókat hozhatnak létre.

Más töltőanyagok - mint a kollagén vagy a hialuronsav - pedig csak ideig-óráig tartó szépséget kölcsönöznek az ajkaknak, hiszen fiatalító hatásuk mindössze néhány hónapig tart. Ráadásul ezekkel a szerekkel - mivel a kellő eredmény eléréséhez viszonylag nagy tömegben kell őket a bőr alá felvinni - nemegyszer túllőnek a célon, és a páciens esztétikusnak egyáltalán nem mondható óriási ajkakkal kel fel a műtőasztalról.

A visszércsomók fala rendkívül puha, implantátumnak kiválóan alkalmas. Mindemellett hatása tartós, és ebben az esetben kilökődéstől sem kell tartani. A saját szervezetből származó anyagok ellen az egészségesen működő immunrendszer nem lép fel. Ugyanakkor ennek a módszernek is megvannak a maga hátulütői: a beültetésre kerülő visszerek nem lehetnek sem túl törékenyek, sem gyulladtak.

Dr. Krasznai Zsolt plasztikai sebész szkeptikusan fogadta a Grablowitz-féle új eljárás hírét. Sok orvos próbálkozik ehhez hasonló, a páciens testéből származó anyagok beültetésével. - Ezzel viszont felesleges traumának teszik ki betegeiket, hiszen léteznek olyan mesterséges, több évtizede használt töltőanyagok, amelyek kockázatmentesen használhatók ajakdúsításra - mondta a szakember.
- Arról már nem is beszélve, hogy a páciensek is általában a régebbi, jól bevált módszerek mellett döntenek, ha plasztikai sebészhez fordulnak - tette hozzá Krasznai.

Az öregedés jeleit a fiatalság jegyeinek visszaadásához használják fel
Az öregedés jeleit a fiatalság jegyeinek visszaadásához használják fel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.