IPhone és vidéke

A világ legnagyobb mobilcége, a Nokia egyik igazgatója egy fejlesztői konferencián meglepő véleménnyel állt elő. A jelenlévő újságírók azt kérdezték tőle: fél-e a finn gyártó az iPhone-tól.

A szakember némi gondolkodás után azt válaszolta: az Apple hatalmas szolgálatot tett a "hagyományos" mobiltelefon-iparágnak. Ennek képviselői évek óta dolgoznak azon, hogy a nagy tudású, de relatíve drágább (és persze nagyobb profitot hozó) okostelefonokat az üzletembereken kívül másoknak is el tudják adni - de eddig nem sok sikerrel. Az Apple iPhonja viszont áttörte a gátat: divat- és kultusztárgyat csinált egy sokat tudó, prémium-kategóriás készülékből.

A mobilpiac főszereplői a kezdeti hezitálás és a (fölöslegesnek bizonyult) aggodalmak után éhes ragadozókként vetették rá magukat az Apple által kitágított piaci résre: hirtelen mindenki be akarta bizonyítani, hogy képes az iPhone-nál jobb, szebb, használhatóbb érintőképernyős dizájntelefont alkotni. Amint az tesztünkből is kiderül, az igyekezet nem volt teljesen hiábavaló: az Apple készüléke ugyan nem lett kevésbé népszerű a megélénkülő verseny hatására, ugyanakkor sorra születtek az intelligensebbnál intelligensebbb (és persze látványosabbnál látványosabb) megoldások az "érintőképernyőn keresztül vezérelhető sokfunkciós PDA-telefon" témára.

Objektív alapon nehéz eldönteni, hogy van-e olyan készülék, amely az átlagos (vagy inkább az összesített) tudása alapján többet ér, mint az iPhone. Az viszont bizonyos, hogy egy-egy területen az "alternatívok" az Apple gyártmánya fölé nőttek. Az Omnia jobban navigál, a Nokia 5800-ban használhatóbb a zenelejátszás, a Touch Diamond szebb (vagy legalább is eredetibb), az LG KS20-ban jobban működnek az irodai alkalmazások. Amiben az iPhone utolérhetetlennek tűnik, az egyrészt a multutouch (többjjas) kezelőfelület működése - és persze az Apple-fíling. A konkurens készülékeknek (talán a Diamondot leszámítva) együttvéve sincs akkora presztízsük rajongó (és önkéntes fejlesztő-) táboruk, mint az iPhone-nak. A verseny tehát még korántsem lefutott.

Aki most áll választás előtt, annak talán hasznos támpontot nyújt a tesztünk. Azt ebből sem lehet megtudni, hogy melyik a legsikerültebb i-telefon - az viszont remélhetőleg kiviláglik a szövegből, hogy melyik készülék miben nyújt többet, mint a többi. Innentől pedig már csak azt kell eldönteni, hogy pontosan mire szeretnénk használni az okostelefont. Aki mégsem tud ennyire racionálisan dönteni, azt megnyugtathatjuk: a piackutatások tanúsága szerint - tesztek ide vagy oda - autót és mobiltelefont is alapvetően a dizájn alapján választunk. (H. M.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.