Verseny fiatal újítóknak

A múlt héten immár a 18. alkalommal hirdette meg az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt a Magyar Innovációs Szövetség. Az Oktatási és Kulturális Minisztériummal és a Duna Televízióval közösen kiírt pályázat célja a fiatal, tehetséges újítók felfedezése és támogatása, de a kiírók a természettudományos pályákhoz, illetve magához az újító tevékenységhez is kedvet szeretnének csinálni az évről évre ismétlődő versengéssel.

A versenyen egyénileg vagy kétfős csapatokban indulhatnak az 1988. október 1. és 1995. augusztus 31. között született, Magyarországon tanuló vagy itt végzett fiatalok. A pályázaton nemcsak magyar állampolgárok vehetnek részt, hanem határon túli magyarok is. A nyertesek a díjakkal járó pénzjutalom mellett felvételi többletpontot kapnak a hazai műszaki, természettudományos képzést nyújtó egyetemi és főiskolai karokon. A legjobb pályázatok (összesen legfeljebb három pályamű) indulhatnak 2009 szeptemberében az EU által szervezett Fiatal Tudósok Versenyén, Párizsban.

A hazai verseny első határideje 2009. január 7., amikorra - legfeljebb két oldalban - vázolni kell a megoldandó természettudományos vagy műszaki problémára irányuló ötletet. A zsűri ezt követően elbírálja, hogy a pályázatot érdemes-e kidolgozni, kellően innovatív-e az elgondolás. A második fordulóba bejutott, kidolgozott pályaműveket 2009. május 4-ig kell beküldeni.

A részletes versenyfelhívás a Magyar Innovációs Szövetség portálján (www.innovacio.hu) olvasható. Az érdeklődés felkeltésére amúgy a versennyel kapcsolatban is szükség lenne: míg az előző években száz körül volt a benyújtott pályázatok száma, addig 2007-ben csak 66 pályamű érkezett - egyelőre még nem tudni, hogy mi okozta a visszaesést. Ráadásul szinte kizárólag fiúk pályáznak (tavaly csupán kilenc pályázatot állítottak össze lányok).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.