Étkezéssel az Alzheimer ellen

Amerikai kutatók felfedezték, hogy a zsírsavak egy fajtája hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához. A zsírsavak szintjének csökkentésével pedig új terápiás lehetőségek nyílhatnak meg a kór kezelésében.

Az Alzheimer-kór a mentális képességek fokozott elvesztésével, majd a test gyors leépülésével járó, időskorban kialakuló gyógyíthatatlan betegség. Tünetenyhítő kezelések ugyan már vannak, de ezek nem elég hatékonyak. A Kaliforniai Egyetem és a Gladstone Neurológiai Betegségek Intézet kutatói egérkísérletek során felfedezték, hogy a zsírsavak szintjének csökkentésével enyhülnek a kísérletben részt vevő állatok memóriazavarai és viselkedési problémái.

Alzheimeres agy MR-felvételen
Alzheimeres agy MR-felvételen

Az állatkísérletek során a kutatók összehasonlították a zsírsavak szintjét normális egerekben és Alzheimer-jellegű tüneteket mutató, genetikailag módosított egerekben, és azt vették észre, hogy az arachidonsav nevű zsírsav szintje magasabb az alzheimeres állatok agyában. A szint különösen magas volt az egerek hippokampuszában, azaz az agy memóriaközpontjában - ezt a területet a betegség igen korán és súlyosan károsítja.

Következő lépésben azt vizsgálták, hogy a zsírsav szintjének csökkentése javít-e az egerek állapotán. Ehhez csökkentették a zsírsavért felelős enzim szintjét, és azt vették észre, hogy már kismértékű csökkentés is megállította a memória romlását, illetve az egyéb tünetek súlyosbodását.

A kutatás ugyan még korai szakaszban van, de ha a kísérlet emberekben is igazolható, akkor rendkívüli fontossággal bír, egyrészt, mert sokakat érint a betegség (csak Amerikában mintegy ötmillió alzheimeres él), másrészt mert a zsírsavak szintjének szabályozása megfelelő étkezéssel, illetve gyógyszerszedéssel megoldható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.