Újabb magyar kocka hódít

Már a világ 20 legnagyobb gyógyszergyára alkalmazza kutatásaihoz a ThalesNano Zrt. által kifejlesztett miniatűr hidrogénező reaktort, a H-Cube berendezést. Néhány nappal ezelőtt pedig bejelentették: jelentős amerikai tudományos központok is használják a technológiát.

A hidrogénezés a gyógyszerkutatásban az egyik leggyakrabban alkalmazott kémiai reakció, amit korábban szobányi méretű, speciális laboratóriumban tudtak elvégezni. A magyar cég eszköze, amely egy asztalon is elfér, hatékonyabb és biztonságosabb hidrogénezésre ad lehetőséget a korábban alkalmazott technológiáknál. Ma már négy kontinens több kutatás-fejlesztési központjában alkalmazzák a magyar fejlesztést - a 2005-ben innovációs Oscar-díjat nyert H-Cube több helyen a katalitikus hidrogénezés első számú megoldása lett. A technológia alkalmazásával hosszú távon lerövidülhet a gyógyszerek fejlesztési ideje, és a betegek hamarabb juthatnak új, innovatív gyógyszerekhez.

A készülékkel kapcsolatos legújabb eredmény, hogy a hazai és európai egyetemek, valamint kutatóintézetek után öt egyesült államokbeli tudományos központtal is együttműködési szerződést kötött a cég. A néhány nappal ezelőtt aláírt szerződések értelmében a magyar vállalkozás partnere lett az USA-ban a San Diegó-i Scripps Intézet, a San Franciscó-i és a Bostoni Egyetem, a philadelphiai Temple Egyetem, valamint az arlingtoni Texas Egyetem. Phil Baran, a Scripps Intézet professzora szerint a H-Cube rendkívül megnövelte kutatásaik hatékonyságát. Chris O'Brian, a Texas Egyetem professzora szerint kutatócsoportja ma már természetesnek tartja, hogy a korábban veszélyes és gyakran a biztonsági előírások miatt nem elvégezhető kísérleteket a ThalesNano készülékével akár a hallgatók is könynyen végrehajthatják.

"Az egyetemekkel való együttműködés fontos része értékteremtő-értéknövelő üzleti és innovációs stratégiánknak" - közölte lapunkkal Ürge László, a ThalesNano Zrt. vezérigazgatója. A cég közleménye szerint a legújabb ipari eredményeknek mielőbbi elterjesztése az oktatásban erősíti az új szakemberek, ezzel pedig az egész ipar versenyképességet. És természetesen erősíti a céget is, mert az együttműködésekkel a hazai mellett a nemzetközi szellemi kapacitás is bekapcsolódik innovációs folyamataikba. A cég vezetői szerint beválik az a stratégiájuk, hogy átütő megoldásokat próbálnak kutatás-fejlesztésükből kihozni. (Ö. Z.)

Négy földrészen használják
Négy földrészen használják
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.