1,6 milliárd dolláros gyorsulás

Nagyon gyors a Chroma JavaScript motorja, ami nem csoda, mert erős elhatározással írták újra a világ legjobb programozói a Google-nál. Nem véletlenül volt erős az elhatározásuk, mint alább kiderül.

Az ember nem tudja megkülönböztetni a reflexidejénél rövidebb időközöket. Vagyis mindegy, hogy két esemény 0,1 vagy 0,01 másodperc időközzel követi egymást, egyformán azonnalinak fogjuk találni. Talán néhányan érzékelik, hogy a század másodperces gyorsabb, mint a tized másodperces. Ez a fiziológiai jelenség az oka annak, hogy a személyi számítógépek sebességét nem nagyon érdemes egy határon túl növelni. Pontosabban: van egy ésszerű felső korlátja annak, milyen gyorsan reagáljon egy számítógép.

Ezt a korlátot a személyi számítógépek sebessége, illetve a megvalósítható válaszkészség évek óta meghaladta. Ha akciómra 0,2-0,4 másodpercen belül megérkezik a reakció, az jó válaszkészséget jelent. Ebből az is következik, hogy akkor fogok egy programot, egy interaktív weboldalt jól reagálónak tartani, ha a kattintást, az enter leütését 0,2-0,4 mp-en belül valami reakció követi. Nem kell hogy végrehajtódjon a művelet; hogy megérkezzen az eredmény, csak a "gép" jelezze vissza: vette, dolgozik. A legrosszabb, ami pedig sokszor előfordul, hogy a gép nem csinál semmit, mintha lefagyott volna - itt is van egy korlát: ha eltelik 30 mp, az ember biztos benne, hogy elromlott a gép, és a műveletet újrakezdi.

Mi köze mindennek a Google Chrome-hoz? Az, hogy az újraírt és új sebességre optimalizált JavaScript-motorral a Google Documents válaszkészsége átlépte a használhatósági határt.

Mi az a Google Documents? Nos, a Google körülbelül másfél éve minden GMail-postafiókhoz bevezette az irodai alapszolgáltatásokat. Szöveges, táblázatos és bemutató jellegű dokumentumokat lehet feltölteni, szerkeszteni és megosztani: elérhetővé tenni mások számára. GMail-postafiókra pedig bárki ingyenesen szert tehet, ha feliratkozik. Kiváló magyar kezelőfelülete is van (a Documentsnek, illetve a "Dokumentumok"-nak is!), maximálisan 7 (hét) GB (gigabyte!) tárolóterületet kap ingyen, illetve annak fejében, hogy elviseli a levelek, dokumentumok tartalmától függő témájú, szöveges hirdetések jelenlétét az adott oldal felületének kevesebb mint 20 százalékán. (A hirdetések emberi közreműködés nélkül, szoftver útján kerülnek föl, ahhoz hasonlóan, ahogy a spamszűrő is átvizsgálja leveleinket.)

Tapasztalataink szerint egy hat évvel ezelőtti színvonalú gépen (2,4 GHz Pentium 4,1 GB memória, Windows XP) a Dokumentumok-szolgáltatás a Chrome böngészőből használva elérte a Microsoft Word 1997-es szolgáltatási szintjét. Ez talán így nem különösen mellbevágó, de az irodában mintegy 70-80 éve, az írógép általánossá válása óta ugyanarra van szükség, és most ingyenes, böngészőből bármikor, bárhonnan elérhető lehetőségekről beszélünk. Ha van windowsos számítógép és internet az irodában, márpedig ezek olyanok, mint a szék és az asztal, akkor el lehet kezdeni a munkát - minden további beruházás nélkül.

Jobban mondva iroda sem kell - ha van otthon számítógép és internet. A Google Dokumentumok fő erőssége ugyanis az együttműködés támogatása: meghatározható, hogy ki férhet hozzá a mappákba rendezhető dokumentumokhoz, és visszakövethető, hogy ki mikor mit követett el velük. Bármikor, bárhol a világon - de általában egy városon belül - kialakulnak a valós világban együttműködő, virtuális közösségek.

A Google Chrome átlagosan csak mintegy 20-40 százalékkal gyorsabban hajtja végre a JavaScript-programokat, de ez a javulás abba a tartományba esik, amely minőségi ugrást jelent. A Dokumentumok-szolgáltatás valós, éles feladatokra is használhatóvá vált. Ez az a jelenség, amelytől a Microsoftnak valóban félnie kell. 150 milliónál több aktív GMail-felhasználót becsülnek a piackutatók, természetesen nem fogja mind azonnal kidobni a Microsoft Office-át, de ha 20 millió nem veszi meg 80 dollárért se az otthoni, se az iskolai verziót, az legalább 1,6 milliárd dollár bevételkiesés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.