Álvírusirtók veszélye fenyeget!

Októberben lassú átrendeződés kezdődött a Magyarországon pusztító kártevők toplistáján. Például felkerült egy újfajta fenyegetés, az álvírusirtók terjedése.

A NOD32 antivírusrendszert gyártó ESET cég Magyarországra vonatkozó statisztikái szerint októberben lassú átrendeződés kezdődött a legelterjedtebb károkozók listáján. A mezőny kiegyenlítődését jelzi, hogy a listavezető Virtumonde elterjedtsége közel három százalékkal visszaesett, a top10-fertőzés pedig a szeptemberi 35 százalékkal szemben októberre csak a fertőzések 30 százalékáért volt felelős. Emellett két új szereplő - az e-mail üzenetek mellékleteiben terjedő Win32/Qhost féreg, valamint a Win32/Adware Antivirus2008 - is felkerült a listára.

A támadó hamis antivírusprogram telepítésére próbál rábírni
A támadó hamis antivírusprogram telepítésére próbál rábírni

A utóbbi bekerülése egy újfajta fenyegetés terjedésére hívja fel a figyelmet. A károkozó látszólagos támadást szimulálva arra próbálja rávenni a gyanútlan felhasználókat, hogy egy hamis antivírusprogramot telepítsenek. A kitalálók azt ígérik, hogy az álprogram segítségével megtisztíthatják számítógépüket. A programcsalád fő célja a haszonszerzés: a felugró figyelmeztetésre kattintva a rémült felhasználó a terméket árusító oldalra jut, ahol azonnal ki is fizettetik vele a szoftvert. A csalók az elnevezésre is ügyeltek: az XP Antivirus 2008, 2009 és hasonló "terméknevek" kiválóan alkalmasak a megtévesztésre.

Ha a program egyszer - akár véletlenül, akár tévedésből - felkerült a számítógépre, elindul a véget nem érő ijesztgetés. Az álvírusirtó esetenként olyan hamis képeket jelenít meg a képernyőn, mint a lefagyást jelző kék halál vagy egy kémprogramfertőzésre figyelmeztető ablak. A számítógép ellenőrzése is csak színjáték: sok esetben egy animáció, amely mindig talál fertőzést.

Számos olyan csalárd módszer létezik, melynél a kártékony kódok letöltésére úgy veszik rá a gyanútlan felhasználót, hogy ingyenes és hasznosnak tűnő alkalmazást kínálnak fel neki letöltésre és telepítésre. Az ingyenes MP3-zenéket ígérő egyik program mellékhatásaként különféle kártékony komponenseket telepíthetünk a gépünkre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.