Antispamszövetség

Közös fellépésre szánták el magukat az internet és a pénzipar nagyjai az egyre inkább elharapódzó világhálós pénzügyi átverések ellen. A cél a visszaélések számának drasztikus csökkentése, a módszer pedig a felvilágosítás és az összehangolt jogi fellépés lesz.

A becsapós pénzügyi spamek a kéretlenlevél-forgalom egyik legnagyobb szegmensét adják. A ténylegesen elkövetett és napvilágra került visszaélések száma ennek ellenére Európában nem túl magas, aminek két oka van, az öreg kontinens internethasználói viszonylag tájékozottak, emellett sokan észre sem veszik (vagy szégyellik, és ezért be sem jelentik) a kis összegű "lehúzásokat". A Microsoft kutatásai szerint az egy esetre jutó kárérték 100 és 7000 euró között változik.

A most megalakult antispamszövetséget a szoftveróriás mellett a Yahoo, az Afrikai Fejlesztési Bank és a Western Union jegyzi. A résztvevők egy honlapot hoznak létre, amelyen keresztül bárki jelezheti, ha visszaélés áldozata vagy "címzettje" lett. Az alapítók értékelik az információkat, és szükség esetén azonnal fellépnek a bűnözőkkel (például az igen elterjedt hamis nyereményjátékok szervezőivel) szemben. Az adatokat megosztják az érintett országok rendőrségeivel is, kitöltve azt a kommunikációs űrt, amely internetes ügyekben az egyes államok bűnüldöző hatóságai között mutatkozik. (H. M.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.