Technofile

Ujjlenyomat-vizsgálat helyben

Hordozható ujjlenyomat-leolvasóval szerelik fel a brit rendőrséget, hogy így könnyítsék meg a személyazonosság helyszíni megállapítását. A jogvédők tiltakoznak a több tízmillió fontos terv ellen. Rendőrségi vélemények szerint a fejlesztés olyan, mintha több száz rendőr állna szolgálatba, s így elkerülhetők a tévedések is.

Expedíció a hálón

A világhálón is nyomon követhető a Szépművészeti Múzeum által szervezett egyiptomi nemzetközi régészetei expedíció munkája. A http://www.lahun.blogspot.com oldalon friss beszámolók, fotók segítségével mutatják be az egyiptomi El-Lahun falu melletti rommezőn zajló régészeti expedíció munkáját.

Csendes vonat

Térerőelnyelő anyaggal bevont vasúti kocsik üzembe helyezéséről döntött a brit C2C vasúttársaság, hogy megóvja utasai nyugalmát a mobilok zajától. A társaság vonatai a londoni Liverpool Street és az Essex grófság közötti szakaszon járnak. Egy szerelvényen egyelőre egy speciális vagont helyeznek üzembe. Eddig is voltak "csengésmentes" vasúti kocsik a szigetországban, de ezeken csak felszólították az utasokat telefonjuk elnémítására.

Forgalmi adatok a Google-on

A Google Maps immár európai forgalmi adatokat is kínál az internetezőknek: a fontosabb brit közúti információk átvételével valósult meg az első európai tartalomprojekt. A ZDNet szerint az angol utakért felelős National Traffic Control Centre megállapodott a céggel a kívánt adatok átadásáról, így a Google Maps is képes lesz forgalomfüggő navigációra, ha jelenlegi szoftverét továbbfejlesztik.

Kémkedés program nélkül

Svájci tudósok szerint a billentyűleütések külön kémprogramok telepítése nélkül kémlelhetők, hiszen a billentyűzetek elektronikája folyamatosan változó elektromágneses mikroimpulzusokkal jár együtt, egy érzékeny műszerrel pedig ezt távolból, észrevétlenül is fogni lehet. A támadók tehát a sugárzásnak köszönhetően megállapíthatnák, hogy valaki mit gépelt egy billentyűzeten.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.